Neka HDZ pozove Nostradamusa da im kaže koliko će potrajati

Nakon što su se jučer protiv gostovanja kontroverzne znanstvenice Judith Reisman pobunile udruge, nezadovoljstvo njezinim predavanjem u Saboru iskazali su i saborski zastupnici.

‘HNS se protivi da HDZ poziva u Sabor, najvišu instituciju demokracije u RH, osobu koja širi dosta neutemeljene stavove vezano uz ono za što se Sabor odavno proklamirao, a to je da štitimo najviše demokratske standarde. Jedan od tih je i sloboda na seksualnu orijentaciju, koja uključuje sve ljudske slobode i prava. Naravno, ne oduzimamo pravo HDZ-u da na svojim političkim tribinama ili u stranačkim prostorijama poziva koga god hoće, pa možda čak i da prizovu Nostradamusa da im kaže koliko će još trajati uz ovakvu politiku koju vode’, kazala je novinarima u Saboru potpredsjednica kluba HNS-a Nada Turina Đurić.

Da Judith Reisman i njezinim stavovima nije mjesto u Saboru, smatraju i drugi zastupnici vladajuće većine.

‘S obzirom na to da ju je pozvao klub HDZ-a, mislim da tomu nije mjesto u hrvatskom Saboru, nego da je tomu mjesto u stranačkim prostorijama. Ako nešto organiziramo u ime Kluba SDP-a, onda bismo to trebali napraviti na Iblerovom trgu. Tako bi trebali i oni u svojim stranačkim prostorijama’, kazala je SDP-ovka Tatjana Šimac Bonačić istaknuvši da su stavovi Judith Reisman ‘strašni’.

Njoj se pridružila i SDP-ovka Biljana Borzan, inače predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo.

‘Bilo bi pametnije ako je to neka osoba koja propagira politiku HDZ-a da je onda zadrže izvan Sabora, jer je Sabor demokratska institucija koja predstavlja narod Hrvatske. Mislim da ovo nije baš najspretnije izabrano’, kazala je Borzan.

Da gostovanje Judith Reisman u Saboru nije najbolje rješenje, smatra i oporbena Nansi Tireli iz Hrvatskih laburista.

‘S obzirom na to da je Sabor počeo opasno gubiti rejting u svijesti građana i da imamo vrlo nepovoljnu ocjenu, trebali bismo biti itekako oprezni što se dešava u ovim prostorima i o čemu i na koji način razgovaramo. Mogu se složiti s tim da bi bilo pametnije kada bi se takve stvari odradile u stranačkim prostorijama’, kazala je Tireli.

No Klub zastupnika HDZ-a, koji je Reisman i pozvao u Sabor, branio je Željko Reiner.

‘Mislim da smo mi otvoreno društvo i trebali bismo biti i trebali bismo biti pluralističko društvo. U tom kontekstu bismo trebali biti dovoljno široki da prihvatimo različite stavove i saslušamo. Ne moramo se s njima složiti, ali čini mi se da je odraz netolerancije bilo kakve stavove apriori ne prihvaćati i zalagati se za zabranu govora bilo kome. Ako se ne slaže netko s nekim stavovima, okrugli stolovi upravo i jesu mjesto da se to neslaganje iskaže, no zabrana i tjeranje nekoga nije odraz pluralističkog društva, a bome ni demokratskog pristupa’, kazao je Reiner.

Upitan slaže li se on osobno sa stavovima Judith Reisman, Reiner je izbjegao konkretno odgovoriti rekavši da bi ‘volio prvo čuti njezine teze, jer mu se čini da se kod nas vrlo često raspravlja iz treće ruke o stvarima, a ne iz prve ruke’.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...