Neodgovorna lokalna politika priječi bolje povezivanje juga RH

Ministar financija Slavko Linić danas se u Dubrovniku sastao s predstavnicima gradova i općina Dubrovačko-neretvanske županije u okviru javne rasprave o prijedlogu zakona o porezu na nekretnine.

Predstavnike jedinica lokalne samouprave želi se informirati te definirati sporne točke i probleme, pripremiti ih za zamjenu sustava komunalnih naknada porezom na nekretnine, jer će prihod od tog poreza biti prihod lokalnih samouprava, objasnio je Linić na konferenciji za novinare koju je održao s dubrovačkim gradonačelnikom Androm Vlahušićem.

Ponovio je kako će porez na nekretnine više opteretiti nekretnine koje nisu u funkciji, dodavši da se s udrugom poslodavaca pokušava pronaći rješenje oko oporezivanja poslovnih nekretnina te da se primjerice razgovara s udrugom hotelijera i ugostitelja oko definiranja oslobođenja za hotele i ugostiteljstvo.

Govoreći o oslobađanju od poreza subvencija zrakoplovnih karata za građane grada Dubrovnika na relaciji Dubrovnik-Zagreb i obratno, a koje daje grad Dubrovnik, ministar Linić je rekao kako nema razlike između te i odluka gradskih vijeća o subvenciji karata u gradskom prijevozu primjerice za umirovljenike.

Dubrovnik je značajno udaljen od središta i pronašli smo opravdanje za takvu odluku, kazao je.

Vezano uz pitanje ulaska Hrvatske u EU i specifičnog položaja juga Hrvatske, Linić je istaknuo kako se pokušavaju naći rješenja za brži protok preko graničnih prijelaza, posebno transporta robe, iako oko toga ‘nema suglasnosti s čelnicima županije i veći je problem neodgovorno političko ponašanje’.

Na upit o mogućnosti subvencioniranja prijevoza roba za dubrovačke gospodarstvenike, koji bi od 1. srpnja trebali dio roba prevoziti preko Pelješca i otoka Korčule, što će iziskivati više vremena, ministar Linić je kazao kako sve manje razumije ljude koji tako nešto pitaju, kako su subvencije bile moguće do 1990. godine.

‘Valjda je svima jasno da više nema subvencija, nešto ih još može biti u poljoprivredi odnosno prijevozu putnika u željezničkom prijevozu, ali pričati o subvencijama što će sat vremena duže voziti preko Korčule doista ne razumijem’, naglasio je Linić poručujući onima koji to pitaju da potraže neki drugi posao jer je sramotno da poduzetnik pita hoće li e dobiti subvencija što sat duže vozi preko Korčule.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...