Noć muzeja još jednom privukla Zadrane

Zadarski muzeji sinoć su po četvrti put zaredom sudjelovali u godišnjoj manifestaciji Noć muzeja, koja se održavala u cijeloj Hrvatskoj. Posjetitelji su od 18 sati pa sve do 1 sat u noći mogli besplatno pogledati sve izložbe.

U Muzeju antičkog stakla razgovarali smo s jednom od zaposlenica Fabijom Franulović, koja nam je predstavila sinoćnji program u muzeju. Noć muzeja započela je s radionicom puhanja stakla koju su vodili Bojan Podhraški i Marko Štefanac. Antonija Gospić prezentirala je izradu staklenog nakita na plameniku, a puhanje stakla na plameniku demonstrirala je Ivanka Pašalić iz Staklenog svijeta. Posjetitelji su također imali priliku poslušati i koncert reensansne glazbe u izvedbi trija Cobller Renesta String iz Zadra. Osim radionice puhanja stakla i koncerta, u Muzeju antičkog stakla su osim stalnih izložbi, bile postavljene i dvije nove – 50 godina Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru i izložba arheoloških crteža Krešimira Rončevića naziva Iluminacije. Točno u ponoć je organizirana i bogata lutrija za posjetitelje, koju je vodila poznata zadarska glumica Tamara Šoletić, kazala nam je Franulović.

U Gradskoj loži posjetitelji su imali priliku pogledati izložbu Tomislava Čerine u organizaciji zadarskog Narodnog muzeja. Radi se o slikaru porijeklom iz Benkovca, a njegova likovna djela prikazuju Bukovicu. Ovaj autor se nakon punih dvadeset godina ponovno vratio na scenu, a izložba će trajati mjesec dana, kazala nam je jedna od zaposlenica Narodnog muzeja.

I ove godine Zadrani su se rado prošetali po muzejima, koji su bili i više nego zadovoljni s posjećenošću. Tako smo doznali da je Gradsku ložu u kojoj se nalazi jedan od odjela Narodnog muzeja Zadar u prvih nekoliko sati posjetilo čak 1200 posjetitelja, a očekivali su barem 3000, koliko je bilo i prošle godine. Muzej antičkog stakla u prvih je nekoliko sati posjetilo 3500 ljudi, a  očekivali su iznad 5000. Uopće ne sumnjamo da je posjećenost muzeja bila jednaka, ako ne i viša nego lani, što se moglo procijeniti po broju ljudi u gradu i gužvama ispred ulaza u svaki muzej.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...