Novi GPU čvorovi u Srcu

Pod prilično dosadnim nazivom „Osiguranje grafičkih procesora kao resursa u području naprednog računarstva” danas je na zagrebačkom SRCU predstavljen projekt integracije novih GP-GPU računalnih čvorova u postojeću nacionalnu infrastrukturuCRO NGI. Ukupna vrijednost projekta je preko 89.000 eura (675.000 kuna) od čega je Europska Unija iz predpristupnih fondova dala lavovski dio – oko 76.000 eura.

Cilj ovog projekta je, prema službenom priopćenju, doprinijeti rastu i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća i hrvatskog gospodarstva osiguranjem potrebne infrastrukture naprednog računalstva. Takva infrastrukura od interesa je poduzećima koja svoje djelovanje i razvoj temelje na znanju i primjeni najnovijih tehnologija. Projekt je namijenjen proširenju Hrvatske nacionalne grid infrastrukture čiji je koordinator Srce. CRO NGI je zajednički resurs znanstvene i akademske zajednice i predstavlja temeljnu infrastrukturu za znanstvena istraživanja, primjenu novih tehnologija i povezivanje Hrvatske i hrvatskih znanstvenika u europski istraživački (ERA) i visokoobrazovni (EHEA) prostor.

U okviru ovog projekta pripremljena je i trodnevna korisnička radionica o programiranju na grafičkim procesorima, koja će se održati u Srcu od 30. siječnja do 1. veljače. Radionica će se prema potrebi ponavljati i u idućem razdoblju.

Grafičke jezgre su, usput rečeno, Nvidijine Tesla M2075 i to njih 36 komada, a nalaze se na 12 HP-ovih servera ProLiant SL250 u kojima je još 24 Xeona E5 i 394 GB RAM-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...