Obilježava se 20. obljetnica operacije “Maslenica”

U šest sati ujutro, prije točno 20 godina počela je prva velika oslobodilačka akcija hrvatske vojske – “Maslenica”, kojom je ponovno povezan jug i sjever Hrvatske. Akcija je trajala tri dana, a njome je oslobođeno zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zrakoplovna luka Zemunik, te naknadno brana Peruča.

U akciji je poginulo 127 branitelja, a ranjeno ih je 158. Cijela operacija pripremala se u potpunoj tajnosti, a u tu svrhu su neposredno prije napada iskopčani svi telefoni na zadarskom području. Stoga je napad vojno-redarstvenih snaga zatekao i potpuno iznenadio neprijatelja. Noć uoči početka operacije, hrvatski ratni zapovjednici u hotelu Kolovare s planom akcije, tada pod kodnim imenom ‘Gusar’, izlaze pred predstavnike UNPROFOR – a.

O tome prvi piše, hrvatski branitelj i kroničar, Ivica Matešić Jeremija.

“U noći s 21. na 22. siječnja 1993. godine u uredu UNPROFOR-a, smještenog tamo u Hotelu Kolovare, stigla su dvojica hrvatskih časnika i obojica su se kao ljudi od povjerenja zvala Ante. Kroničar će iznijeti kako su UNPROFOR-cima na francuskom jeziku iznijeli nešto što je na njihovim licima izazvalo izraz prvo podsmijeha, a onda sumnje i nevjere”, piše Matešić Jeremija.

Akcije i danima koji su prethodili, prisjetio se umirovljeni brigadir Danijel Kotlar.

“Mi smo znali da se spremamo za jednu oslobodilačku operacije. Sve pripreme su u tom pravcu bile izvršene, a baš sam start i početak Vojno-redarstvene operacije nitko nije znao. Politički vrh i predsjednik Republike je u tom trenutku, jeste li spremni, sutra u toliko sati se možete pokrenuti”, kaže Kotlar.

20. obljetnica ‘Maslenice’ već se danima obilježava u Zadarskoj županiji. Današnjoj središnjoj svečanosti nazočit će cijeli državni vrh; predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i predsjednik sabora Josip Leko.

Najavljen je dolazak i generala Ante Gotovine, jednog od zapovjednika akcije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...