Od legalizacije Sali očekuju čak tri milijuna kuna

Proračun Općine Sali za 2013. iznosi 12 milijuna kuna što je 4,4 milijuna kuna više od 7,6 milijuna kuna, koliko je nakon rebalansa iznosio proračun za 2012. godinu.

 – Razliku u ovogodišnjem proračunu čine prihodi od komunalnog doprinosa. Naime, s obzirom na legalizaciju očekujemo veće priljeve pa smo tako u ovoj prihodovnoj stavci predvidjeli čak tri milijuna kuna. Nadalje, kako je u tijeku katastarska izmjera k. o. Božava i k. o. Sali, pod koju spada i područje mjesta Zaglav, od uplata za katastarsku izmjeru očekujemo ‘protočnih’ 1,8 milijuna kuna. Protočnih jer će ta sredstva biti uplaćena Općini koja će ih samo proslijediti dalje, pojašnjava načelnik Općine Sali Zoran Morović.

Što se tiče rashoda najveća investicija u 2013. godini “u režiji” Općine Sali bit će sanacija dijela saljskog porta za što je predviđeno oko dva milijuna kuna.

Sanacija saljskog porta

 – Cijeli saljski porat je zapravo u katastrofalnom stanju, a mi ćemo ove godine ići u popravak najderutnijeg dijela. Dakle sanirat će se potez od ulaza do kraja nove rive na način da će se betonirati dio ispod sadašnjeg puta, koji služi kao prometnica, te će se promet prebaciti na tu dionicu. Onaj dio kojim se sada odvija promet preuredit će se u šetnicu i koristit će se isključivo kao pješačka zona. Naravno, ovo je privremeno rješenje, dok se ne riješi zaobilaznica preko punte Bluda. Tada će se porat u cijelosti postati pješačka zona, kaže Morović koji se nada da bi izgradnja prometne zaobilaznice preko punte Bluda, a s obzirom na to da je ta dionica prema novoj raspodjeli potpala pod državne ceste, mogla krenuti uskoro.

Od većih projekata načelnik Morović izdvojio je i izgradnju mrtvačnice u Salima.

 – Već imamo idejni projekt za mrtvačnicu, a ove godine očekujemo i njenu izgradnju te smo za tu namjenu u proračunu ostavili oko 800.000 kuna. Iako će se mrtvačnica izgraditi na groblju u Salima moći će je koristiti i ostala mjesta. To se posebno odnosi na situacije kad se pokop odgađa nekoliko dana zbog čekanja da na sahranu dođe netko iz obitelji tko živi u inozemstvo. Dosad su se u takvim slučajevima pokojnici morali odvoziti u Zadar, što izgradnjom mrtvačnice u Salima više neće biti potrebno, kaže Morović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...