Od mora i obala zarada skoro pet milijuna kuna

Gospodarenje pomorskim dobrom jedna je od rijetkih mogućnosti da županije ostvare vlastite prihode. Prije su te mogućnosti bile i veće, no sad država uzima veći dio kolača, županijama ostaje samo trećina prihoda od koncesija na pomorskom dobru koje one same ugovaraju.

Zadarska županija ne ubire najviše novca, u usporedbi s većim županijama moglo bi se reći da su iznosiskromni. Jer na riječkom se području zaradi oko 11 milijuna kuna, na splitskom oko osam milijuna. Doduše, radi se o puno većim područjima na kojima su, među ostalim, i velika brodogradilišta koja su također u sustavu koncesija. U proračun Zadarske županije u 2013. godini od gospodarenja pomorskim dobrom slit će se 4,8 milijuna kuna, a zadovoljstvo postignutim je veće kad se zna da je na ovom području najviše odobrenih koncesija, piše Slobodna Dalmacija.

Koncesije se, naime, naplaćuju ne samo za morske površine – namijenjene za uzgoj riba i školjaka, te sidrišta – nego i obalni pojas za plaže. A tu su i prihodi od vlasnika brodica koji plaćaju za upotrebu pomorskog dobra. Prema podacima Upravnog odjela za more i turizam ove je godine od naknade za pomorsko dobro naplaćeno 3,629 milijuna kuna, a od naknade za brodice i jahte 1,265 milijuna kuna.

Ova sredstva se troše prema godišnjem planu prema kojemu je za sljedeću godinu predviđeno dosta radova. Uz standardni posao utvrđivanja granica pomorskog dobra na područjima gdje to još nije učinjeno (na red dolaze otoci), značajna sredstva dodijelit će se i za razne poslove na pomorskom dobru.

Samo za potrebe gradnje u donjem dijelu uvale Jazine Županijskoj lučkoj upravi bit će proslijeđeno dva milijuna kuna (za ponton 640 tisuća, za zemljane radove 662 tisuće te za betonske radove 680 tisuća kuna). Za najnužniju sanaciju glavne rive u Biogradu iz županijskog proračuna ide 70 tisuća kuna, a bit će dosta radova na Ižu i Pašmanu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...