Ono što je nama malo, njima je puno!

Činjenicu o lagodnom životu, ma koliko se on zapravo iz naše vlastite perspektive činio teškim, često zanemarujemo. Pogotovo kada ga treba sagledati očima drugih, očima djece drugih kontinenata. Do, da i oni nisu sami te da se o njima ipak netko brine, doznali smo od Maje Sansović, predsjednice udruge “Gledati srcem”.

Iako je ova humanitarka cijeli svoj život željela pomagati drugima, od 2010. godine to aktivno i čini, osnovavši s nekolicinom svojih prijatelja humanitarnu udrugu “Gledati srcem”.

 

Koliko već dugo udruga ”Gledati srcem” postoji?

– Od djetinjstva osjećam želju za pomaganjem ljudima u potrebi, prema osamljenima i starima, djeci i siromašnima. Kroz razne oblike volontiranja u Hrvatskoj i u Međugorju rodila se želja za pomaganjem u misijama i odlaskom  u Afriku, te sam  2010. godine u Zagrebu sa nekoliko svojih prijatelja osnovala humanitarnu udrugu „Gledati srcem“.

 

U nekoliko riječi opišite koji su sve ciljevi udruge.

Ciljevi naše udruge su promicanje humanitarne pomoći socijalno ugroženim skupinama, osobito obiteljima s više djece, pomoć oboljeloj djeci, djeci s poteškoćama u razvoju, djeci bez adekvatne roditeljske skrbi, udomljenoj djeci te djeci i odraslima koje su žrtve obiteljskog nasilja.

 

Kroz koje sve aktivnosti djelujete?

– Organiziramo humanitarne koncerte, gostujemo u školama, vrtićima, župama te svojim svjedočanstvom želimo približiti težak život djece u Tanzaniji našem narodu u Hrvatskoj. Surađujemo  sa drugim udrugama u Hrvatskoj te zajedničkim snagama želimo uljepšati svijet ljudima u potrebi u Hrvatskoj, Bosni te Africi.

 

Kao udruga djelujete i u Tanzaniji. Možete li reći nešto više o projektima koje trenutno provodite, te o projektima koji su uspješno provedeni?

– Posjetom Afrike 2010. godine pokrenula sam jedan projekt sa prijateljicom Željkom Ćurin. Riječ je o izgradnji škole u malom masajskom selu Magogo, koje je smješteno u sklopu Hrvatske katoličke misije Dakawa u kojoj djeluju hrvatski svećenici misionari don Dražan Klapež i don Nikola Sarić. Projekt smo nazvali „Kamen po kamen, cigla po cigla – škola u Magogu“. Za izgradnju škole nam je bilo  potrebno  deset tisuća ciglica. Zahvaljujući dragom Bogu i svim ljudima u Hrvatskoj koji gledaju srcem u samo godinu i pol dana sakupili smo novac za ciglice i sagradili našoj djeci u Tanzaniji školu. S ponosom možemo reći da je naš projekt “Kamen po kamen – škola u Magogu” uspio!

No, mi nastavljamo dalje! Da bi škola dobila sve potrebne dozvole za rad od tanzanijskog ministarstva, potrebno je još izgraditi sanitarne čvorove, kuću za učitelje i kuhinju u kojoj će naši mališani svaki dan dobiti svoj  dnevni obrok u školi. Dok ne dobijemo dozvole, zgrada škole je prenamijenjena u dječji vrtić.U kolovozu 2012. godine smo počeli sa izgradnjom popratnih objekata te nam je žarka želja, uz Božju pomoć i donacije dobrih ljudi, završiti s radovima i otvoriti školu  u tijeku 2013. godine. Djeca su prije izgradnje škole, pješačila 12 kilometara do škole i nazad. Znači svakodnevno prelaze 24 kilometar i na tom putu susreću mnogo opasnih divljih životinja. A pod utjecajem afričkog sunca i neishranjenosti budu iscrpljeni  te moraju proći prometnicu. Neki od njih stradavaju jer nikada nisu vidjeli automobile. Baš zbog svega toga što smo doživjele u Africi, odlučile smo pokrenuti ovaj projekt.

 

Možete li reći nešto više o projektu ”Kumstvo”?

– Naša djeca u Tanzaniji žive u nastambama od blata, nemaju struju , ni vodu. Oni imaju samo užareno sunce i prašinu. Nemaju ništa materijalno. Nemaju krevete, stolice, tanjure ili pribor za jelo, odjeću, obuću, igračke, ali se vesele svakom novom danu. Neopisivu radost  iskazuju kada dobiju samo jedan bombon, a krunica im je najdraži  poklon. Bez obzira na težinu svog života djeca su uvijek spremna zaplesati i zapjevati. Jedna od najvećih potreba je školovanje djece. Znanje je izlaz iz siromaštva i bijede i zalog za bolje sutra. Djeca u školi dobiju obrazovanje i tako željeni obrok, koji je veoma često jedini u  danu. U našoj  misiji izvršili smo popis djece plemena Masai te je naš zadatak  bio pronaći kumove u Hrvatskoj. Iznos od 800 kuna godišnje potreban je da bi dijete dobilo knjige, torbu, uniformu, klupu, stolicu, cipele ili dnevni obrok. Završetkom gradnje objekata uz školu, imat ćemo novi popis djece za kumstva za djecu koja će se školovati u našoj katoličkoj školi u Magogu. Kumstva su u nadležnosti katoličke misije koju vodi don Dražan Klapež. O projektu „kumstva“ i sve detaljne upute se nalaze na web stranici udruge www.gledati-srcem.hr.

 

U posljednje vrijeme porastao je interes građana za volontiranjem u Africi. Mogu li građani preko vaše udruge volontirati u Tanzaniji?

– U sklopu naše katoličke misije u Dakawi uskoro će biti sagrađena kuća za volontere (koju pomažu sagraditi i financirati dobrotvori iz Italije) pa  ćemo  omogućiti volonterima i kumovima boravak u Tanzaniji, no do tada udruga ne organizira volontere za Afriku. „Nismo pozvani“ svi otići u Afriku da bi pomagali, ali svi smo pozvani biti misionari u svojem gradu, školi, susjedstvu.

 

Koliki je odaziv građana na akcije koje povodite, s obzirom na situacija u državi?

– Ovom prilikom želim zahvaliti u ime naše udruge „Gledati srcem“ svim župama, školama i vrtićima  u Hrvatskoj koji su nas ugostili i omogućili da im predstavimo naš projekt u suradnji sa misionarima. Također zahvaljujemo svim ljudima koji gledaju srcem na naše malene u dalekoj i siromašnoj Tanzaniji. Kako sam i navela naš projekt i pomoć misiji ide dalje, želja nam je sagraditi popratne objekte uz školu. U budućnosti u našem selu Magogo  želimo sagraditi ambulantu za našu djecu,jer nažalost još  je uvijek velika smrtnost djece od malarije gdje lijek protiv malarije košta samo 5 kuna.

 

Znači li to da život u Tanzaniji vrijedi 5 kuna?

Nažalost, DA!!! Tužno!  Obrazovanje i zdravstvena zaštita će pružiti našim malim prijateljima da žive život dostojan čovjeka. Također smo pokrenuli akciju pod nazivom ”1 kuna dnevno mijenja svijet”. Računica je jednostavna, uštedom jedne kune dnevno, mjesečno se uštedi 30 kn, čime se može nahraniti gladnog, neobrazovanom pomoći da se školuje, žednom darovati pitku vodu, bosom kupiti cipele, bolesnom darovati lijek. Mjesečno “uštedite” i uplatite 30kn na žiro račun udruge „Gledati srcem“ u RBA banci 2484008-1105624892. Učinimo njihovu budućnost ljepšom. Nama MALO a djeci u Magogu u Tanzaniji PUNO!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...