Pada povjerenje građana u Vladu

Istraživanje Crobarometar, koje je za Dnevnik Nove TV provodi agencija Ipsos Puls pokazuje da je nakon mjeseci ‘stabilnog’ pesimizma kod građana porastao pesimizam pa je ocjena na početku druge godine mandata vlade Zorana Milanovića dosta negativna.

 

HRVATSKA IDE U LOŠEM SMJERU

U siječnju je 72 posto građana zaključilo da zemlja ide u lošem smjeru, a 22 posto misli suprotno. Znatno je pao broj onih koji ne znaju i sada ih je sedam posto. Porast je to pesimista u mjesec dana za sedam postotnih poena.

 

SVE VIŠE PESIMISTA SDP-ovaca

Premijeru Milanoviću ozbiljan znak upozorenja može biti i porast pesimista kod njegovih birača. Prije mjesec dana bilo ih je 33 posto, a u siječnju 2013. broj je porastao na 41 posto. Optimista kod SDP-ovaca sada je 53 posto. No zato su pesimisti zavladali u ostalim biračkim skupinama. Pa tako tek svaki peti birač laburista misli da zemlja ide u dobrom smjeru, a 84 posto birača HDZ-a su pesimisti.

 

VLADINE MJERE SU OUT

I Vladine mjere u siječnju doživjele su kritiku. Porast onih koji su nezadovoljni porastao je za sedam postotnih poena i sada je na 64 posto. A oni koji ih razumiju je sada 29 posto. Ne zna njih sedam posto. I ovo je najveći porast nezadovoljstva Vladinim potezima od kad su na vlasti.

 

Samo još SDP-ovi birači vjeruju u poteze Vlade, njih 69 posto, ali i tu opada broj onih koji vjeruju, a raste broj onih koji ne vjeruju Vladi.

 

VANJSKA POLITIKA LOŠA, ALI NAJBOLJA

Vanjska politika najbolje prolazi kod birača sa 41 posto pozitivnih poena i 49 posto negativnih poena. No puno lošije stoje ostale politike. Tako 24 posto građana podupire ekonomsku politiku, njih 26 politiku socijale. A tek njih 23 posto politiku javnih financija.

 

KOALICIJA OPSTAJE

Vladajuća koalicija će opstati, ali sada u to vjeruje 71 posto birača. Još prije 60 dana u toje vjerovalo 77 posto birača. Porastao je pak broj onih koji misle da će se koalicija raspasti i sada je to svaki peti birač ili 21 posto.

 

TRI INSTITUCIJE – TRI PRIČE

Kada se pogleda predsjednika, Vladu i Sabor u 30 dana nema bitnih promjena. Predsjednik školskim rječnikom dobiva četvorku ili 3,55, Vlada je na dvojci sa 2,37, a Sabor tamo gdje je i bio prije – na dvojci.

 

SDP I HDZ – POSTOJANO STABILNI KOD BIRAČA

SDP je stabilan, iako građani sve manje vjeruju u Vladine poteze. Mjesec završavaju s potporom 27 posto birača. A HDZ također u tako lošoj ekonomskoj i političkoj situaciji pak nije to kapitalizirao, i dalje su na 19 posto.

 

OSTALI – BEZ PROMJENA

Laburisti su i dalje na 9,2 posto, potom Nezavisna lista Ivana Grubišića sa 4,1 posto, ali i HDSSB koji je na 3,8 posto. Slijede narodnjaci sa 2,9 posto, pravaši sa 2,7 posto te HSS sa 2,5 posto. Ostale stranke dobivaju 10,9 posto, a neodlučnih je 17 posto.

 

JOSIPOVIĆ DOBAR, MILANOVIĆ LOŠ, KARAMARKO NAJLOŠIJI

Predsjednik i siječanj završava kao najpopularniji političar s potporom od 83 posto birača. Zoran Milanović, u odnosu na posljednji mjesec nije se bitno pomaknuo ni gore ni dolje i sada je na 44 posto potpore birača, a Tomislav Karamarko je na 19 posto potpore, što je njegov najlošiji rezultat otkad vodi stranku.

 

Inače, nakon predsjednika, drugi je na listi popularnosti Dragutin Lesar sa 56 posto potpore građana, potom je tu Ivan Grubišić sa 55 posto potpore, a na 53 posto u siječnju je stao Josip Leko. Zoran Milanović je sa 44 posto na 5. mjestu. Vladimir Šišljagić je sa 24 posto potpore, Silvano Hrelja ima potporu od 23 posto, Ivan Jakovčić od 20 posto, a Tomislav Karamarko 19 posto. Radimir Čačić posljednje dane na čelu HNS-a broji s potporom od 15 posto birača.

 

MILANOVIĆEVI PROBLEMI

Iako među svojim biračima nenadmašan, problem mu može postati naglo ‘topljenje’ potpore Vladinoj politici među svojim biračima. I dalje je broj onih koji Vladu podupiru dominantan, ali raste, i to brzo, broj pesimista.

 

KARAMARKOVI PROBLEMI

Nezadovoljstvo nije ‘ugradio’ u HDZ-ov rejting i već je mjesecima oko 20 posto, a on osobno ima najlošiji osobni rejting od dolaska na čelo stranke. Još gore je to što ga u HDZ-ovom biračkom tijelu podupire 54 posto birača, najmanje u posljednjih nekoliko mjeseci.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...