Pizza u dostavi skuplja nego u restoranu!

Od Nove godine ugostiteljima je snižen PDV na hranu i piće s 25 na 10 posto. Međutim, nova porezna stopa ne odnosi se, primjerice na pizzu ili kavu koji se konzumiraju van ugostiteljskog lokala, piše Novi list.

Prema riječima Željka Dimitrića, tajnika Obrtničke komore Primorsko-goranske županije, dvojni PDV proizlazi iz tumačenja Porezne uprave o razrezu nove stope.

‘Prema tumačenju koje je dala Porezna, ako se konzumira izvan ugostiteljskog objekta ili ako nema usluge onda ide stopa od 25 posto. To, primjerice znači da bi hrana u dostavi trebala biti oporezovana po 25 posto, osim klasičnog cateringa koji uključuje i uslugu konobara, a na što ide 10 posto poreza. No, granice što ide po kojoj stopi je vrlo teško odrediti’, kazao je za Novi list Dimitrić.

Prema tome, ispada da je za ugostitelja povoljnije da gosta zadrži u lokalu jer će on ondje konzumirati i piće, pa će ugostitelj obračunati niži PDV, dakle ostat će mu više. Pitanje je hoće li to značiti da će ugostitelji nastojati zadržati goste unutar objekta ili će poskupjeti, pa i odustajati od dostave, tek će se vidjeti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...