Počela sezona prijave poreza

Počela je sezona prijave poreza na dohodak. Za one kojima je to obveza, promjena nema. No, oni koji su se ponadali nekakvoj zaradi od povrata poreza, to mogu prekrižiti.

Ako ste u prošloj godini ostvarili dohodak kod dva ili više poslodavca, imate samostalnu djelatnost, zaradili ste novac u inozemstvu, a za isti niste platili porez u Hrvatskoj ili ste član posade u međunarodnoj plovidbi – dužni ste prijaviti porez na dohodak.

To mogu, naravno, učiniti i ostali, ali pritom bi trebali dobro pripaziti, upozorava porezni savjetnik Dejan Gostimir. “Onim ljudima koji dobrovoljno žele predati poreznu prijavu jer misle da će ostvariti povrat poreza u svakom slučaju savjetujem da naprave simulaciju obračuna da se ne bi dogodilo da po rješenju Porezne uprave moraju platiti još neki porez”, pojašnjava Gostimir.

To se može dogoditi ako ste recimo zaboravili platiti porez na automobil, a ipak ste zatražili povrat poreza, a niste platili prethodni dug državi. Takvi slučajevi su se događali, no s obzirom da je nekad bilo poreznih olakšica na račun kojih ste mogli dobiti pozamašnu svotu, takvo prebijanje dugova jedva se osjetilo.

Od prošle godine vrijedi druga priča. Nema više poreznih olakšica poput dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, životnog osiguranja, računa od liječničkih pregleda. Malo toga je ostalo na temelju čega od države možete tražiti povrat novca. “Nažalost ne, porezne olakšice sastoje samo od iznos plaćenih za obvezno zdravstveno osiguranje te za darovanja koja u dana u tuzemstvu. To vam je kao naprimjer darovanja u novcu i uplati na žiro račun za recimo humanitarne, sportske i vjerske svrhe i slične stvari”, ističe Gostimir.

Naravno, za to morate imati potvrdu da ste novac uplatili na žiro račun određene organizacije. No i takvih je ove godine malo. Ukidanje poreznih olakšica srezalo je posao i poreznim savjetnicima. “Skoro pa se nitko ne javlja. Ono što smo imali prošle godine je bilo nešto pomoraca i bilo je još možda dvije ili tri osobe koje su bile zaposlene pa su imale još nekakve honorare i to je to. Dok prije recimo četiri godine je to bilo da ste morali praktički odbijati ljude jer to niste stigli napraviti”, otkriva porezni savjetnik Dejan Gostimir.

Rok za podnošenje prijava poreza na dohodak, je kao i svake godine, zadnji dan veljače.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...