Početak kraja Janšine Vlade – utjecaj na Hrvatsku

Građanska lista (GL), jedna od pet stranaka u slovenskoj vladi, odlučila je izaći iz vladajuće koalicije. Time vlada premijera Janeza Janše gubi većinu u parlamentu. Učinili su to jer Janša nije odgovorio na njihov zahtjev da u roku od 10 dana da ostavku te predloži novog mandatara vlade.

Građanska lista ima sedam zastupnika u parlamentu. Ostavku Janše tražila je nakon izvješća protukorupcijske komisije da su Janša i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković kršili zakon o suzbijanju korupcije i integritetu državnih institucija.

Predsjednik GL-a i predsjednik slovenskog parlamenta Gregor Virant izjavio je kako se zalaže da Slovenija što prije dobije stabilnu i kredibilnu vladu, ali da je ne može voditi sadašnji premijer Janez Janša kojeg tereti negativni nalaz Protukorupcijske komisije. Za našu stranku prihvatljive su sve opcije koje vode do stabilne i kredibilne vlade, vlade čistih ruku, rekao je Virant u razgovoru za Slovensku televiziju.

Virant je najavio za ponedjeljak ostavku na mjesto predsjednika parlamenta, kao i ostavku ministara financija i javne uprave Janeza Šušteršiča i Senka Pličaniča.

Očekuju se i ostavke ministara iz Slovenske pučke stranke (SLS) i Demokratske stranke umirovljenika. Tako bi se premijer Janša koji odbija dati ostavku, uskoro bi se mogao naći u situaciji da vodi vladu u kojoj samo četiri ili šest ministara ima pune ovlasti.

Virant j rekao kako bi bilo logično da Janša to napokon shvati, pa u parlamentu zatraži glasovanje o povjerenju vladi koje ne bi dobio. Tako bi se otvorile mogućnosti da Slovenija brzo dobije potrebnu političku stabilnost i novu vladu koja će imati kredibilitet, naglasio je Virant.

Janša je najavio komentar sutra nakon redovne sjednice vlade.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...