od 1. srpnja i u hrvatskoj

Počinje izdavanje novih europskih vozačkih

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Sve države članice Europske unije danas počinju s izdavanjem novih vozačkih dozvola, koje će napokon biti iste u svih 27 članica. Preuzet će ih i Hrvatska, od 1.srpnja.

Danas na snagu stupa nova Direktiva EU o vozačkim dozvolama. Sve nove dozvole izdane u svim zemljama članicama morat će biti izrađene prema jedinstvenom europskom modelu. Najveća je novost da se ovom Direktivom ukida neograničeno trajanje vozačkih dozvola, koje su neke države članice imale. One se moraju zamijeniti do 19. siječnja 2033. godine. Dozvole će od sada imati rok važenja od 10 ili 15 godina, dok će one za profesionalne vozače vrijediti pet godina, a kod svakog produljenja liječnički pregled je obavezan. Osim toga, nakon stupanja na snagu ove Direktive postat će nemoguće da oni kojima je u jednoj državi oduzeta vozačka dozvola, odu polagati ispit u drugu državu i dobiju važeći dokument. Prilikom donošenja Direktive istaknuto je da je osnovni cilj povećanje sigurnosti u prometu ali i jednostavnost, budući da je dosada oko 300 milijuna Europljana koristilo i do stotinu različitih vozačkih dozvola.

Nova vozačka dozvola izgleda kao osobna iskaznica, plastična je i roze boje. Na prednjoj strani sadrži sve podatke o vozaču, a na stražnjoj popis položenih kategorija. U Hrvatskoj će se početi izdavati nakon ulaska u Hrvatsku 1.srpnja. Dobit će je, nakon tog datuma, svi novi vozači. Stare će se mijenjati po isteku roka trajanja ili najkasnije do 2033. godine.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar