Pokazivanje ovih osjećaja jača imunitet

Grljenje, ljubljenje i iskazivanje privrženosti mogu pomoći vašem zdravlju, no samo ako iza toga stoje pravi osjećaji i obostrana želja za fizičkim kontaktom. Dakako, trebate imati na umu i da za to postoji vrijeme i mjesto, u suprotnom biste mogli postati par koji svima ide na živce.

Znanstvenici s Medicinskog fakulteta u Beču nedavno su objavili da grljenje osobe do koje vam je stalo može smanjiti stres, tjeskobu i krvni tlak, a može čak i poboljšati pamćenje.

Istovremeno, grljenje neznanaca ili osobe s kojom se ne želimo zagrliti ima potpuno drugačije djelovanje. Primjerice, dok djevojke cijene verbalne pohvale od strane svog očuha, često se osjećaju nelagodno kad se radi o fizičkim gestama, kao što je grljenje. Očuh bi toga trebao biti svjestan i staviti naglasak na verbalne pohvale i razgovor, a ne fizičko iskazivanje naklonosti.

Stručnjaci vjeruju da je pozitivno djelovanje zagrljaja posljedica djelovanja hormona oksitocina. Jednostavan zagrljaj dovodi do povećanja razine ovog ‘hormona ljubavi’. Čini se da djelovanje oksitocina ima veći smirujući učinak na žene nego na muškarce. Jedna je studija pokazala da kratki jutarnji zagrljaj smanjuje stres tijekom teškog radnog dana.

 

Maženje

Malo maženja može vam pomoći i u komunikaciji. Neverbalna komunikacija može biti vrlo moćan način kojim ćete partneru reći da ste uz njega i da ga razumijete.

Američki obiteljski terapeut David Klow rekao je za magazin Shape: ‘Maženje je način da se kaže – znam kako se osjećaš. To nam omogućuje da se jače povežemo s partnerom, same riječi nisu dovoljne.’

 

Riječi pune ljubavi

Čak i ako samo pričate u duhu ljubavi, bez dodirivanja, možete sniziti krvni tlak, u odnosu na vrijeme provedeno s nekim manje značajnim. Da ne spominjemo da dobra komunikacija može samo ojačati vaš odnos.

S druge strane, obrazac grubog izražavanja može oslabiti brak, baš kao što morski valovi mogu uzrokovati eroziju čvrste stijene. Što je ono intenzivnije i dugotrajnije, opasnost je veća. Uobičajeno kritiziranje i pokazivanje prezira ili odbojnosti znakovi su opasnosti jer ukazuju na činjenicu da su muž, odnosno žena u sebi već osudili partnera. Kako nestaje naklonost, muž i žena postaju zakonski vezani, ali emocionalno odvojeni.

 

Ljubljenje

Naravno, i ljubljenje utječe na rast oksitocina i snižavanje kortizola. Kao i grljenje, i ljubljenje može smanjiti stres. Stručnjake je iznenadilo da povećana proizvodnja sline tijekom ljubljenja može oprati zube i skinuti bakterije, te tako pomoći u borbi protiv nakupljanja plaka.

Mala japanska studija pokazala je da parovi koji se ljube 30 minuta imaju niže razine alergen-specifičnog IgE, proteina koji potiče simptome alergije kao što su kihanje i šmrcanje.

 

Seks

Osim što opušta i sagorijeva kalorije, ljubavni odnos u postelji štiti i od bakterija. Dok god je vaš partner zdrav, nekoliko seksualnih odnosa tijekom tjedna može povećati broj antitijela koja se bore s prehladom, pokazuje istraživanje iz 1999. godine. Seks također može popraviti san zahvaljujući opuštajućem djelovanju oksitocina i povećanju hormona prolaktina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...