Poslodavci čine zločin prema zaposlenima u trgovini!

Sindikat trgovine Hrvatske (STH) smatra da Udruga trgovine pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca nije imala nikakav razlog za otkazivanje Kolektivnog ugovora za trgovinu ocjenjujući da je otkazivanje žalostan i sramotan čin te zločin prema radnicima.

HUP je 9. siječnja bez obrazloženja otkazao Kolektivni ugovor za trgovinu kao i njegove izmjene koje su imale proširenu primjenu na sve poslodavce koji se bave trgovinom, izvijestila je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednica STH-a Dragica Mišeljić.

Smatra da nema nikakvih opravdanih razloga za otkazivanje kolektivnog ugovora jer je broj zaposlenih u trgovini krajem prošle godine bio 21 posto manji nego krajem 2008., dok su poslodavci u istom razdoblju povećali investicije za otvaranje novih prodajnih mjesta za 30 posto i to bez povećanja zaduženosti. To znači da radnici u trgovini moraju raditi 20 posto više poslova u više prodajnih prostora, što povećava prekovremeni i neplaćeni rad i smanjuje ionako malen broj slobodnih dana i trajanje godišnjih odmora, kaže čelnica STH-a.

Ako i ima novog zapošljavanja ono je isključivo na određeno vrijeme, dok se ne napune police u ovih prodajnim prostorima, tako da nema govora o stvarnom povećanju cijene rada, kažu u sindikatu.

Drže da je otkazivanje kolektivnog ugovora žalosno – jer poslodavci nisu svjesni da su im radnici partneri, a ne neprijatelji, sramotno – jer se trošak rada ne povećava te zločin – jer je jednim potezom izbrisan dugogodišnji socijalni dijalog kojim su za 179 tisuća trenutno zaposlenih u trgovini osigurana kakva – takva prava.

Ta su prava zapravo mizerna, kažu u sindikatu, pri čemu navode da radnici u trgovini primaju 27 posto nižu plaću od prosjeka gospodarstva odnosno 4 tisuće kuna neto, dok je plaća prodavača 2.900 kuna neto.

Jedine obveze poslodavca nakon otkazivanja ostaju minimalna plaća i četiri tjedna godišnjeg odmora, upozoravaju u sindikatu te najavljuju pritužbe zbog formalno neispravnog otkaza kolektivnog ugovora i novu inicijativu za kolektivno pregovaranje, a ne uspiju li u tome, sindikalne akcije.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel upozorava da je otkazivanje kolektivnog ugovora za trgovinu izravna posljedica Zakona o reprezentativnosti kojim su ukinute odredbe Zakona o radu o produženoj primjeni kolektivnih ugovora. Vlada je to učinila kao nesposoban poslodavac u javnom sektoru i otkazala kolektivni ugovor, a sada njezin recept koriste privatni poslodavci, što se moglo i očekivati, kaže Novosel.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...