Potpore za edukaciju pčelara i solarnih tehničara

Šefica razvojne agencije UN-a Helen Clark sastala se u županijskoj Maloj vijećnici sa županom Stipom Zrilićem. Najviše rangirana dužnosnica koja se bavi pitanjima razvoja pri UN-u iskazala je spremnost za daljnje pružanje pomoći Županiji kako bi ostvarila svoje potencijale ne samo kao turističke destinacije, već također kao i centra za inovacije.

Župan Zrilić tom je prilikom potpisao dva sporazuma sa stalnom predstavnicom UNDP-a Louisom Vinton o provedbi sustavnog gospodarenja energijom u Zadarskoj županiji, te o stručnom osposobljavanju za pčelare na području Županije.

– Sporazum o stručnom osposobljavanju za pčelare dio je većih napora UNDP-a da poljoprivrednicima pruži znanje, vještine i stručnu kvalifikaciju koja im je potrebna kako bi se mogli natjecati na tržištu EU. UNDP je organizirao obuke za stotine poljoprivrednika u područjima poput uzgoja koza i ovaca, uzgoja povrća, te proizvodnje sira. Zadarska županija također je mjesto novih inovacija poput pružanja certificirane obuke za nezaposlene u postavljanju i montaži solarnih toplinskih te fotonaponskih sustava , a nekih 100-tinjak solarnih tehničara do sad je završilo tečaj, rekla je Vinton.

Od 2007. godine u suradnji UNDP-a i partnera na području Zadarske županije realizirani su mnogi projekti ukupne vrijednosti nešto više od 12 milijuna $, u području lokalnog razvoja, bioraznolikosti i energetske efikasnosti.

Tijekom razgovora sa županom, Clark je naglasila usmjerenost UNDP-a na pružanje pomoći lokalnim zajednicama da se udruže i zajedno pripreme projekte koje mogu prijavljivati za sredstva iz fondova EU-a.

– Jučer sam imala priliku kratko posjetiti Zadar i njegovu okolicu, i duboko sam impresionirana potencijalima ove regije, njezinim prirodnim ljepotama, arhitekturom te raznolikim i kulturnim nasljeđem, rekla je Clark. 

Nešto kasnije posjetila je Solarni edukacijski centar Zadarske županije, kazavši kako je “ovo jedna od mnogih inovacija razvijenih u Zadru za koju sam sigurna da će druge zemlje željeti slijediti taj primjer”. Inače, ovaj centar osnovan je uz potporu UNDP-a kako bi omogućio obuku instalatera solarnih sustava da odgovore na sve veću potražnju za obnovljivim sustavima.

Ceremonijom potpisivanja dva nova projektna sporazuma između Zadarske županije i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), te posjetom projektima u Zadarskoj i Ličko-senjskoj županiji, započeo je četverodnevni posjet Hrvatskoj Helen Clark, gdje će administratorica UNDP-a predsjedati godišnjem sastanku stalnih predstavnika UNDP-a iz zemalja Europe, Kavkaza i središnje Azije, a okuplja preko 70 vodećih dužnosnika UN-a iz više od 24 zemlje. 

Tijekom dana, Clark je sudjelovala na svečanoj sjednici gradskog Vijeća Grada Otočca, gdje je primila priznanje Grada Otočca za UNDP-ov doprinos razvoju Hrvatskog centra za autohtone vrste riba i rakova krških voda, kao i za dugogodišnji doprinos razvoju cjelokupnog područja Grada Otočca.

Svoj boravak nastavit će u Zagrebu, gdje će se susresti s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, prvom potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić i s ministrom branitelja Predragom Matićem Fredom. 

S obzirom na važnost koju UNDP pridaje borbi protiv nasilja nad ženama, Clark će 21. siječnja prisustvovati potpisivanju projekta vrijednog 175 tisuća američkih dolara, kojim se želi pomoći žrtvama seksualnog nasilja u Domovinskom ratu u ostvarivanju njihovih prava. Sporazum će potpisati Vinton, ministar Matić, predsjednica udruge Žene u Domovinskom Marija Slišković te švicarski veleposlanik u Hrvatskoj, Denis Knobel, s obzirom da švicarska Vlada dijelom financira projekt. 

Helen Clark je imenovana administratoricom UNDP-a u travnju 2009. godine, te je prva žena na čelu te organizacije. S titulom glavne podtajnice, treće je rangirana dužnosnica UN-a. Uz to, predsjeda i Grupom Ujedinjenih naroda za razvoj, odborom kojeg čine voditelji svih UN fondova, programa i odjela koji se bave pitanjima razvoja.  Prije imenovanja u UNDP-u, Helen Clark je devet godina bila premijerka Novog Zelanda, s tri uzastopna mandata od 1999. – 2008.godine. Tijekom svog premijerskog mandata, Helen Clark se intenzivno bavila razvojem i zagovaranjem politika u međunarodnim, gospodarskim, društvenim i kulturnim krugovima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...