Predavanja s temom vršnjačkog nasilja za srednjoškolce

Tijekom prosinca i siječnja u srednjoj Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zadru policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika PU zadarske Sandra Poljak Jurinčić i Ivana Marić te policijska službenica za maloljetničku delinkvenciju Službe kriminalističke policije Ljiljana Gašperov- Dujmović održali su dva predavanja za učenike svih razreda ove škole.

Predavanja su održana na zahtjev stručne službe škole, a na temu vršnjačkog, obiteljskog i nasilja putem interneta, sve u sklopu zdravstvenog odgoja, a prisustvovalo im je oko 200 učenika i više profesora.

Učenici su upoznati sa zakonskim odredbama u svezi  ove problematike, opisana su pojedina kaznenih djela i prekršaji, kao i sankcije, ali i načini za izbjegavanje ovakvih ponašanja i sprječavanja mogućnosti da se postane žrtvom pojedinih kažnjivih ponašanja.

Poseban naglasak stavljen je na tzv.cyberbullying obzirom da se radi o dobi    učenika koji su vrlo aktivni na brojnim društvenim mrežama i općenito najviše koriste internet, mobitele i sve veći broj drugih komunikacijskih uređaja. Policijska službenica za maloljetničku delinkvenciju iznijela je i primjere iz prakse te načine postupanja policije u sve brojnijim slučajevima ove vrste zlostavljanja.

Učenicima su prikazani i kratki video isječci na temu cyberbullinga, kao i na temu obiteljskog nasilja, a koji su korišteni u sklopu kampanje Živim život bez nasilja koja se provodi od 2010. godine diljem Republike Hrvatske. Posebno je naglašena nužnost prijavljivanja kaznenih djela i prekršaja, čije posljedice, ukoliko do prijave ne dođe, mogu biti kobne.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...