Predstava o lopovima, kriminalcima, službenicima i odvjetnicima

U zadarskom HNK-u sinoć je gostovala predstava Postdiplomsko obrazovanje s glumcem Vilimom Matulom u glavnoj ulozi. Održana je u sklopu akcije Smijeh kao lijek – smijehom protiv raka u organizaciji Lige za borbu protiv raka Zadar. Predstava je bila humanitarnog karaktera, a sav prikupljen novac biti će iskorišten za psihološku pomoć oboljelima od raka putem besplatne telefonske linije.

Predstava na zabavan, ali umjetnički način govori o najaktualnijem problemu hrvatske svakodnevice – kriminalu koji je postao uvjet za uspjeh, odnosno zaradu. Osmišljena je tako da mlade i nezaposlene ljude s diplomom u džepu savjetuje o tome kako uspjeti u životu. Javna je tajna da u našoj državi uspjeh pojedinca ne ovisi samo o obrazovanju i marljivosti, već i o nekim “nebitnim” faktorima poput novca, poznanstava ili podrijetla.

Matula predstavljanjem priručnika za postdiplomsko obrazovanje publici otkriva recept za životni uspjeh. On se pak sastoji od 7 zanimljivih dijelova unutar kojih se podrazumijevaju radnje s druge strane zakona. Interpretacijom raznih likova, npr. građanina Horvatića, katastarskog činovnika i kamatara Baje, glavni glumac prikazuje tipične primjerke našeg društva koji ga uništavaju – ili svojim nezakonitim djelima ili pak šutnjom o istima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...