Predstavljena monografija “40 godina Srednje škole Biograd na Moru”

U nizu prigodnim događanja vezanih uz proslavu dana Grada i blagdana Svete Stošije promovirana je u prostorijama biogradske srednje škole monografija pod nazivom „40 godina Srednje škole Biograd na moru“ autora profesora Bože Došena.

Ovo vrijedno djelo u kome je obuhvaćeno razdoblje od 1971. do 2011. godine izdali su Srednja škola Biograd na moru i Matica hrvatska-Ogranak u Zadru. Prilikom otvaranje ovog skupa sve nazočne pozdravio ravnatelj biogradske srednje škole prof. Ivica Kero, te im u ime domaćina zaželio dobrodošlicu. Posebna mi je čast kazao je on, što nasljeđujem rad u ovoj školi iza čovjeka kakav je prof. Božo Došen njezin bivši dugogodišnji ravnatelj.Poštujući rad i trud samog autora i njegovog djela, mogu samo kazati da ono bez sumnje služi na ponos generacijama koji su završili ovu školu ali i svima nama.

Potom se nazočnima obratio Božidar Šimunić ispred zadarskog Ogranka Matice hrvatske, kao suizdavača monografije. Ovom prigodom kazao je kako knjiga ostavlja dojam jednog iznimno zahtjevnog posla na građi koja će bez sumnje postati još jedan važan kamen temeljac u kulturi i sveopćem razvoji grada Biograda. Prvi dojam koji ostavlja ova knjiga je da je ona vrlo marljivo i s ljubavlju pripremana, da je istraživačka i dokumentarna, te se kao takva ubuduće, kada se bude pisala povijest školstva ovoga grada, pa i njegovog šireg područja, nikako neće moći zaobići. I ako knjiga nosi obilježja spomenice ali i obljetnice, koja kao što je poznato rezimira ono što je napravljeno,ona je samim tim i iznimno značajna za izgradnju daljnje budućnosti.Uz činjenicu što je knjiga puna podataka, njezina posebnost je i u tome što je dala mlade obrazovane ljude koji se danas nalaze na mnogim položajima i koji stvaraju jednu bolju budućnost, a to je bez sumnje ponos svih dosadašnjih i budućih profesora i ravnatelja ove škole, kazao je Šimunić.

Valja kazati da su ovom svečanom skupu bili nazočni i Ivan Šimunić pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije, a o njoj su govorili njezini ocjenjivači prof. Rade Šimičević, prof. Šime Ljubičić prof. dr. Vjekoslav Čosić kao urednik izdanja, te sam autor Božo Došen. Jedan od ocjenjivača Rade Šimičević kazao je kako je Božo Došen cijeli vijek obrazujući hrvatsku mladež, upravo prava osoba da napiše takvu monografiju. Njegova knjiga obuhvaća i prati ne samo građu srednjoškolskog obrazovanja već na sistematičan i pregledan način, uvodi čitatelja u povijest grada Biograda. Od prvih spomena i nazivlja Grada, povijesno kulturnog naslijeđa, pa sve do podataka o počecima organiziranog bavljenja odgojem i obrazovanjem i to od vrtićkog te osnovnog i srednjeg obrazovanja koje je opisano na opširan i zanimljiv način.

O knjizi njezinim vrijednostima i posebnostima govorili su i ostali uvaženi gosti večeri, a na koncu se nazočnima obratio i sam autor Božo Došen. Zahvaljujem svima koji su došli, uz goste iz Zadra i domaćima, gradonačelniku grada Ivanu Knezu, svojim kolegama profesorima, bivšim i sadašnjim učenicima, i svim prijateljima pisane riječi. Monografija je izdana pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Zadarske županije i Grada Biograda, uz donatorsku pomoć više od 15. tvrtki koje su cijeneći naš trud pomogle ostvarenje ove ideje, na čemu se posebno zahvaljujem.

Iznio je potom još nekoliko zanimljivih podataka, a neki od njih su i to da je iz ove škole izašlo je 2.718. maturanata, a svi su imenom i prezimenom u ovoj knjizi. Isto tako u spomenutom periodu u školi je radilo i 346 djelatnika. Knjiga je uz moju malenkost nastala i uz pomoć mojih suradnika, poštovanih kolegica Božene Mršić Nikolić, Nives Pedišić i Anite Dominis Šestan, kao i nekolicine mojih vrijednih učenika među kojima Mihala Čudina i Karla Troskot. Zahvala dakako ide i mojoj obitelji, a knjigu posvećujem mojem nedavno preminulom sinu koji me je stalno bodrio i poticao da ju što prije završim jer je bio uvjeren da je riječ o kapitalnom djelu školstva u Biogradu.

Svima još jednom veliko hvala, kazao je prof. Došen. Na kraju valja napomenuti da su tijekom predstavljanja ove monografije u glazbenom djelu nastupili članovi orkestra Glazbene osnovne škole Biograd, dok su se u folklornom nastupu predstavili mladi članovi KUD Kralj Tomislav, od kojih svi članovi srednje škole.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...