Program za Noć muzeja 2013.

BODULSKO PUTOVANJE:

– Subota 19. 1. 2013. Uoči Noći muzeja Narodni muzej Zadar organizira prigodni kulturno-zabavni program pod nazivom „Bodulsko putovanje“ na brodu „Premuda“ na redovnoj brodskoj liniji Zadar – Mali Iž – Veli Iž – Rava – Zadar.

Polazak broda sa zadarske rive je u 16 sati, a povratak u Zadar je u 20.15 sati.

Na brodu će biti priređen kulturno-zabavni program uz pjesme klape „Mali Iž“ iz Malog Iža i klape „Slanac“ iz Velog Iža, nastup glumice amaterke Maje Marijan i otočkih pjesnika Slavka Govorčina i Ane Trninić. Putnici će moći degustirati i brudet pripremljen na tradicionalan način, kojeg će spremiti kuhar Renato Kraljev.

U brodskom salonu biti će otvorena izložba fotografija iz Etnološkog odjela Narodnog muzeja koje prikazuju proces izrade iške keramike. Iška keramika je proglašena kulturnim dobrom 2009., a ove će se godine na inicijativu Narodnog muzeja Zadar i Ministarstva kulture RH kandidirati za UNESCOVU listu zaštićenih kulturnih dobara te je ovo prilika da se javnost upozna s njenim značenjem u lokalnoj tradicijskoj kulturi a i šire te da nađe svoje pravo mjesto i u suvremenoj kulturi. Predstavljanje ovog važnog segmenta tradicijske baštine na brodskoj liniji od Zadra do otoka Iza i Rave senzibilizirat će prvenstveno putnike za ovu tematiku i obogatiti njihov kratki boravak na brodu.

 

Kneževa palača (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)MASLENICA U KNEŽEVOJ PALAČI:

– Ponedjeljak 21. 1. 2013. s početkom u 11. 15 sati nakon svete mise u 10 sati u crkvi sv. Šime program posvećen 20. obljetnici VRO Maslenica “NJIMA NA SPOMEN NAMA ZA SJEĆANJE” pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja RH i Zadarske županije

– Izložba crteža i skica „Ratna priča“ generala Franje Feldija, prizemlje – Kneževe krletke, pokrovitelj izložbe načelnik Glavnog stožera HV general pukovnik Drago Lovrić.

– Predstavljanje knjige „Samostalni vod umjetnika“ autora Tomislava Marijana Bilosnića, 1. kat – koncertna dvorana

– Skupna izložba fotografija nastalih tijekom Domovinskog rata na prostoru Zadarske županije (fotografije iz fundusa NMZ autora Pavuše Vežića, Željka Maričića, Željka Karavide, Arifa Ključanina, Zvonka Kucelina i iz fotoarhiva vojnih i policijskih postrojbi), 1. kat – koncertna dvorana

– Promocija pjesme posvećene operaciji Maslenica u izvođenju grupe „ZA VAS“ udruge Hrvatska sloga

– Projekcija slajdova i video snimki ratnih događanja „Maslenica 1993. – 2013.“ u produkciji udruge Hrvatska sloga i Narodnog muzeja Zadar

– Klapa Sv. Juraj HRM, Kneževa palača

 

GALERIJA UMJETNINA:

Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar u tjednu Noći muzeja otvara izložbe dvojice zadarskih umjetnika, slikara Tomislava Čerine, koji se ponovno predstavlja javnosti nakon dvadesetogodišnje slikarske šutnje i fotografa Željka Karavide koji, unatoč dugoj fotografskoj karijeri i mnogim skupnim izložbama, nakon niza godina samostalno izlaže.

– Ponedjeljak 21. 1. 2013. u 19 sati, otvorenje izložbe fotografija Željka Karavide „Portreti“ u prvoj dvorani Galerije umjetnina. Izložba ostaje otvorena do 19. 2. 2013.

Željko Karavida predstavlja se s 48 crno-bijelih i kolor fotografija s temom portreta.

– Utorak, 22. 1. 2013. u 19 sati, otvorenje izložbe slika Tomislava Čerine „Krajolici“ u Gradskoj loži. Izložba ostaje otvorena do 22. veljače 2013.

Tomislav Čerina nakon dva desetljeća ostvaruje u novom, figurativnom likovnom izrazu na ovoj izložbi predstavljen opus koji je od 22. siječnja do 24. veljače 2013. bio izložen u Muzeju Mimara.

Igor Zidić napisao je u predgovoru:

„Ne propagirajući, nipošto, nužnost neke nove domovinske geografije umjetnosti … tek zapisujem da Bukovica nije imala svoga slikara, kao što je na različite načine, imala svoje pisce. Za likovnu kritiku taj podatak nije od najveće važnosti, za Čerinu jest. Kritički je, međutim, značajno da se probuđeni Čerina javio kao pejzažist, a to je ne samo najjači žanr hrvatskoga slikarstva, nego i onaj esencijalno hrvatski žanr – naše identifikacijske samopotvrde.“

Petak, 25. 1. 2013. s početkom u 18 sati, već treću godinu za redom DVD projekcija fotografija iz Zbirke negativa Ante Brkana pod nazivom „Zadarske ulice, trgovi, ljudi…“, druga dvorana Galerije umjetnina.

 

Osnovna škola Zadarski otoci (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)PEDAGOŠKA SLUŽBA I OŠ „ZADARSKI OTOCI“:

– Četvrtak, 24. 1.2013. u 18. 30 sati u sklopu akcije MUZEJ U ŠKOLI OŠ „Zadarski otoci“ i Narodni muzej Zadar organiziraju kulturno – umjetnički program i izložbu „Kako je to nekad bilo“, u O.Š. „Zadarski otoci“.

U okviru programa i izložbe, a na temu tradicijska kultura i kultura mira biti će prikazan izbor učeničkih fotografija i fotografija iz predstave Narodnog muzeja Zadar u Kazalištu lutaka Zadar „Na dobro vam došla Badnja večer“ koja se održala u prosincu 2012., a o kulturi mira predavanje će održati svećenik. Nastup će održati i KUD „Polača“ i diplar.

 

ETNOLOŠKI ODJEL:

– Petak, 25. 1. 2013. u 18 sati otvorenje izložbe „Nošnja – simbol – status“ – nošnja sjeverne Dalmacije kao pokazatelj odnosa između muškarca i žene.

Nošnja i dijelovi nošnje pohranjeni u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar potvrđuju simbolizaciju patrijarhalnog odnosa između muškarca i žene. Na simbolizaciju ovog odnosa ukazuju i likovni prilozi, obiteljske fotografije, objavljene fotografije iz svakodnevnog života i razglednice, te pisani izvori i terensko istraživanje na području sjeverne Dalmacije. Ova simbolizacija prati se od sredine XVIII. st. do sredine XX. stoljeca.

– Petak 25. 1. 2013. Izbor najljepšeg brka Noći muzeja pod nazivom „Brka mi moga“ – posjetitelji biraju.

U Etnološkom odjelu biti će izložene fotografije brkova koje pod šifrom zainteresirani građani mogu poslati do četvrtka 24. 1. 2013. na e-mail adresu: [email protected] ili direktno u Etnološki odjel na Narodnom trgu od ponedjeljka do subote od 9 – 20 sati i nedjeljom od 9 – 15 sati.

U Noći muzeja 25. 1. 2013. posjetitelji će tajnim glasovanjem do 23 sata moći birati najbolji brk izložen putem fotografija. U ponoć će biti objavljeni pobjednici kojima će se dodijeliti nagrade. 1. nagrada je večera za dvoje u konobi „Skoblar“,. 2. nagrada su 2 brijačko-frizerska tretmana, 3. nagrada su dva pića u caffe baru „Lovre“.

U slučaju da nitko ne pošalje fotografiju brka, izbor se odgađa za drugi termin.

 

MUZEJ GRADA ZADRA:

– Petak, 25. 1. 2013. u 18 h, izložba reprodukcija litografije „Riegerov prikaz Istre i Dalmacije iz 1857. godine“, odjel Muzej grada Zadra

Za Noć muzeja 2013. odjel Muzej grada Zadra priprema izložbu reprodukcija litografije iz 1857. autora Giuseppea Riegera .

Izložba se sastoji od panoa sa reproduciranim i uvećanim litografijama , koje su u originalu izvedene u neprekinutom nizu i čije se izdanje nalazi u fundusu Muzeja grada Zadra.

Na litografijama je prikazana obala od Pule do Budve. Prikazana su mjesta koja su se vidjela na ruti parobroda, tako da su izostavljeni veći gradovi i mjesta od Rijeke do Pridrage, a prikazani su otoci između kojih je plovio parobrod. Gradovi i mjesta su prikazani vrlo detaljno premda ima i nekih izostavljenih detalja. Iznad i ispod slika označeni su nazivi mjesta. Valja napomenuti da je ovaj Riegerov prikaz otkupljen za Muzej grada Zadra 1966 godine.

– Petak 25. 1. 2013. u 19 sati, u suradnji Udruge osoba oštećena sluha Zadar i Narodnog muzeja Zadar organizira se stručno vodstvo osoba s oštećenim sluhom kroz izložbe odjela Muzej grada Zadra uz pomoć tumača hrvatskog znakovnog jezika.

 

Obale i lučice, Liberalna stranka, Prirodoslovni muzej (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)PRIRODOSLOVNI ODJEL:

– Petak 25. 1. 2013. projekcija fotografija „ Baršunasti let – danji leptiri“, treća dvorana Galerije umjetnina

Prirodoslovni odjel pripremio je virtualni prikaz dnevnih leptira Hrvatske. Ova prezentacija uvod je u izložbu o dnevnim leptirima koja će se ove godine pripremati, a postaviti tijekom slijedeće godine. Leptiri su među kopnenim beskralješnjacima zasigurno najzanimljivija stvorenja koja svojim razigranim letom uljepšavaju svijet u kojem živimo. Upoznajte se s vrstama i nekim osnovnim činjenicama o njihovom načinu života. Uz virtualni prikaz u vitrinama će se moći pogledati nekoliko entomoloških kutija s leptirima iz zbirke Prirodoslovnog odjela NMZ-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...