Projekt zaštite prava žrtava silovanja u ratu

Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Ministarstvo branitelja RH potpisat će sporazum Potrebe žrtava seksualnog nasilja u ratu u Hrvatskoj: nerazriješeno nasljeđe rata od 1991. do 1995.

Tim sporazumom UNDP i Ministarstvo branitelja započinju suradnju na rješavanju pitanja pravne zaštite žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu te ostvarivanja njihovih prava kroz Zakon o žrtvama seksualnog nasilja u ratu koji izrađuje Ministarstvo branitelja.

Sporazum će potpisati stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton, ministar branitelja Predrag Matić, predsjednica udruge Žene u Domovinskom ratu iz Vukovara Marija Slišković te švicarski veleposlanik u Hrvatskoj Denis Knobel, a potpisivanju će prisustvovati administratorica UNDP-a bivša premijerka Novog Zelanda Helen Clark. Vrijednost prve faze projekta iznosi 175.000 dolara.

Na konferenciji za novinare govorit će se o razlozima upućivanja otvorenog pisma Ministarstvu branitelja Vladi, u povodu najave donošenja Zakona o žrtvama ratnog zločina počinjenog silovanjem. Uputiti će ga Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Građanski odbor za ljudska prava i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek uz potporu Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata, Hrvatske udruge stradalih zaposlenika u Domovinskom ratu i Platforme 112 koja okuplja šezdeset organizacija civilnog društva.

Na konferenciji će govoriti predsjednica Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Julijana Roksandić, predsjednik Hrvatske udruge stradalih zaposlenika u Domovinskom ratu, Nurija Sefić i programska koordinatorica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću Emina Bužinkić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...