Prosvjed protiv Jakovine: Umjesto da rade u polju, seljaci osuđeni na lutanja s birokracijom

Zbog zatvaranja ispostave Agencije za plaćanja u poljoprivredi u Đakovu danas će prosvjedovati udruga ‘Brazda’. Ured ove agencije, koja je nadležna za evidenciju, prijavu i isplatu potpora, poljoprivrednici posjete oko 20 puta godišnje, rekao nam je Matija Brlošić, predsjednik Udruge poljoprivrednika i obrtnika ‘Brazda’.

“Sigurno, odluka je čudna. Ovaj ured zaista znači mnogo poljoprivrednicima jer se tamo prijavljuju svi poticaji i sve promjene koje se odnose na obiteljska poljoprivredna gospodarstva gdje su korisnici toga po nekoliko puta godišnje morali posjetiti tu Agenciju. Što se tiče Đakova, radi se o 2600 aktivnih obiteljskih gospodarstava koja vrše prijave i negdje oko 500-njak koji su samo upisani. Dakle, radi se o izuzetno velikom broju”, istaknuo je Brlošić. U ‘Brazdi’ stoga smatraju kako će to dovesti do velikog gubitka vremena i stvaranja gužvi u Osijeku jer se zatvaraju i druge ispostave u Osječko-baranjskoj županiji.
I dok su iz Agencije jučer priopćili kako je fizički dolazak poljoprivrednika u regionalni ured nužan samo jednom godišnje i to u slučaju promjene posjeda poljoprivrednog zemljišta te da se sve drugo može zatražiti pisanim putem, iz Udruge upozoravaju da se samo rijetki poslovi u Agenciji mogu odraditi poštom i preko interneta.
“Sve to dovest će do šteta u proizvodnji jer će naši poljoprivrednici lutati po osječkim ulicama i uredima, umjesto da rade u polju. Posebno će nastradati staračka gospodarstva koja se i inače teže snalaze s papirima, pa će se povećati broj socijalnih slučajeva zbog odustajanja od proizvodnje, a i mnogim stočarima će biti otežan posao zbog vrlo zahtjevnog prijavljivanja promjena u brojnosti grla stoke”, naglasili su u Udruzi. Zbog toga pozivaju poljoprivrednike da se odazovu prosvjedu najavljenom za danas u 11 sati na parkiralištu ispred Agencije za plaćanje u Đakovu.
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...