Pusić: “Moramo zadržati vrhunske menadžere”

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, upitana je li politički mudra odluka vlade da nekim dužnosnicima poveća plaće, odgovorila je da se ta odluka ‘bazira na logici da je katkad pametno uložiti deset da bi se dobilo tisuću i da možda nije pametno uštedjeti deset, ali izgubiti tisuću’. Istodobno, ocijenila je da su odnosi između Hrvatske i Srbije ušli u novu fazu te da idu u dobrom pravcu.

‘Upravo smo na početku nove faze, radimo na tome na više razina i mislim da idemo u dobrom pravcu’, rekla je Pusić na domjenku Srpskog narodnog vijeća u povodu pravoslavnog Božića, zamoljena da ocijeni trenutne odnose između dviju država.

Pusić nije mogla odgovoriti kada se može očekivati sastanak dvaju premijera, no kazala je da se već davno susrela sa srbijanskim kolegom Ivanom Mrkićem, da su ‘u komunikaciji’ te da su dogovorili neke korake, uključujući i neke projekte u prekograničnoj suradnji koji se mogu financirati iz fondova EU.

‘Očekujem da ćemo se ponovno sastati u prvoj polovici ove godine’, kazala je Pusić i dodala da će o susretima dvojice premijera javnost biti obaviještena na vrijeme.

‘Definirat će se teme o kojima će premijeri razgovarati na tom susretu, ali načelno govoreći mi imamo tri grupe tema – rješavanje pitanja zaostalih iz rata, olakšavanje trgovine u situaciji kad Hrvatska izlazi iz CEFT-e i ulazi u europsku zonu slobodne trgovine te otvaranje pitanja zajedničke europske budućnosti. To su tri grupacije tema o kojima naše dvije zemlje i svi dužnosnici trebaju razgovarati, a konkretne teme se trebaju definirati’, rekla je Pusić.

Upitana je li politički mudra odluka vlade da nekim dužnosnicima poveća plaće, Pusić je odgovorila da se ta odluka ‘bazira na logici da je katkad pametno uložiti deset da bi se dobilo tisuću i da možda nije pametno uštedjeti deset, ali izgubiti tisuću’.

‘Radi se o ljudima koji su na takvim mjestima na kojima se zahtijevaju vrhunski menadžeri, kojima je mogućnost zapošljavanja u Hrvatskoj ili izvan Hrvatske u privatnom sektoru velika. To nisu ljudi koji su ovisni o politici. Ako na takvim mjestima nemamo menadžere, onda smo izgubili sve ono što kroz takve agencije možemo kao država i kao nacionalna ekonomija dobiti’, rekla je Pusić, podsjetivši da će Hrvatska nakon ulaska u punopravno članstvo EU u srpnju iz europskih fondova moći povući između 600 i 700 milijuna eura.

‘Ako smo dobro ekipirani, mi ćemo taj novac iskoristiti, a ako nismo, završit ćemo kao neto platiša, a to je u našoj situaciji bilo, ako smijem blago reći, puno puno manje mudro nego uložiti deset da bi na kraju mogli dobiti tisuću’, rekla je Pusić.

Na pitanje ima li kandidat za istarskog župana Damir Kajin podršku HNS-a, Pusić je rekla da o tome odlučuje istarski HNS te da se o tome razgovara na lokalnoj razini.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...