Saznajte koje povlastice i pogodnosti uživaju dužnosnici

Usporedba povlastica koje uživaju dužnosnici otkriva tko je, unatoč trodiobi vlasti, ‘jednakiji’ i ‘ravnopravniji’ od drugih. Sudstvo je tu u najnepovoljnijem položaju, piše Večernji list.

Čelnici svih triju vlasti – Vlada, Sabor i sudovi – imaju pravo koristiti rezidencijalne objekte. I nakon što su im ukinute povlaštene mirovine, zastupnici uživaju najviše prava te su i najsamostalniji jer samo o njihovoj savjesti ovisi što će i koliko raditi.

Dinamičnosti i nužnoj pokretljivosti prilagođena su i prava koja mogu koristiti.

Prava na korištenje zrakoplova, kreditne kartice i raspolaganje sa sredstvima reprezentacije, ako se savjesno i racionalno koriste, u funkciji su dužnosti koju obavljaju, piše Večernji list.

Stoga na najvišoj razini imaju automobil i vozača stalno na raspolaganju i neograničene troškove mobitela, s tim da su uz ograničenja automobil i mobitel mogući i na nižim službeničkim razinama, dok suci zbog statičnosti njihova posla (osim predsjednika sudova i odjela) nemaju ni mobitel.

Suci zbog prirode posla i zahtjeva neovisnosti imaju trajni mandat, ali njihov rad ocjenjuje se po više parametara zbog kojih mogu stegovno odgovarati pa i biti razriješeni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...