Šest laganih trikova pomoću kojih ćete jesti manje

Lako se prejesti: velike porcije koje dobivamo u restoranima i navika da jedemo dok gledamo televiziju, ne pomažu u održavanju zdrave težine. No, istraživanja naših prehrambenih navika pokazuju da postoji puno malih načina da zaustavimo jedenje bez stvarne potrebe. Evo, šest malih trikova.

 

1. Uzimajte male gutljaje

Zasigurno zvuči kao jeftini trik, no istraživanja su pokazala da manje količine tekućine pomažu da jedemo manje.

 

2. Odaberite namirnicu jakog mirisa

Hrana intenzivnog mirisa pomaže da smanjimo porcije. Ispitanici u jednoj studiji kojima je ponuđen kolač od vanilije s različitim intenzitetom mirisa jeli su manje porcije kolača ako im je bila ponuđena vrsta jačeg mirisa.

 

3. Kombinirajte kontrastne boje

Želite pojesti manje pirea? Onda nemojte jeste na bijelom tanjuru. Odaberite tanjur čija je boja u kontrastu s bojom hrane i tako ćete pojesti manje.

 

4. Služite se vibrirajućom vilicom

Na američkom se tržištu mogu naći vilice čiji se mali senzor aktivira jedete li prebrzo.

 

5. Jedite na manjim tanjurima

Poslužite li hranu na manjem tanjuru, učinit će vam se jedete manje. Tako ćete u prosjeku smanjiti obrok za čak 20 posto.

 

6. Prigušite svjetla i smanjite glazbu

Jedna je studija provedena u restoranima pokazala da gosti jedu čak 175 manje kalorija po obroku (što je 18 posto manje) ako je u lokalu mekše svjetlo i glazba nego inače. Zašto to ne biste iskušali i kod kuće, savjetuje Huffington Post.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...