Slavi se blagdan svete Stošije

Na današnji dan, Zadrani slave blagdan svoje nebeske zaštitnice – svete Stošije. Tim povodom posebno će svečano biti u svim crkvama diljem naše županije, s obzirom na to da je sveta Stošija ujedno i zaštitnica Zadarske nadbiskupije ali i naslovnica zadarske katedrale.

Svečana misna slavlja u katedrali započet će u 7, 8 i 9 sati, dok ono u 11 sati predvodi Želimir Puljić, nadbiskup zadarski. Koncelebrirano misno slavlje u kojem će sudjelovati i hrvatski biskupi, počinje u 18 sati. Predvodit će ga monsinjor Đuro Gašparović, srijemski biskup.

 

Podsjetimo, sveta Anastazija, poznatija po imenu Stošija, bila je Rimljanka iz ugledne obitelji, djevica, udovica, mučenica. Živjela je u doba cara Dioklecijana a kršćanstvo je po predaji primila od majke. Kako je bila primorana udati se za rimskog patricija Pubija, odlučna je bila u namjeri da ostane djevica, zbog čega je bila zatočena i mučena.

Zbog ustrajnosti u vjeri te pomaganja kršćanima, spaljena je na lomači 25. prosinca 304.  Premda se u Rimskoj crkvi sv. Anastazija službeno časti na Božić, želeći joj posvetiti posebnu pažnju, u Zadru i Srijemu svojoj svetici iznimno posvećuju 15. siječnja.

Anastazija se dugo vremena štovala kao iscjeliteljica i egzorcistica. Njene relikvije se danas nalaze u Katedrali sv. Stošije u Zadru. Ona je jedna od sedam žena, osim Blažene djevice Marije, spomenuta u Misnom kanonu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...