Snijeg i bura otežavaju promet, kasne autobusi i vlakovi: Vozači, ne krećite na put bez zimske opreme!

SNIJEG koji je cijelu noć padao u gorju i u unutrašnjosti zemlje otežava promet, a očekuje se da bi se problemi mogli nastaviti i tijekom dana, budući da snijeg ne prestaje padati te ga se očekuje još više. Meteorolozi procjenjuju da je u Zagrebu napadalo između 30 i 40 centimetara novog snijega!

Najviše je snijega palo u Ogulinu, čak 53 centimetra, a Karlovac ne zaostaje mnogo – u gradu na četiri rijeke nastao je novi snježni pokrivač debljine 41 centimetar.

 

Promet otežan, kasne autobusi i vlakovi!

Zbog snijega promet teče otežano u Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, Lici, Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Zimski su uvjeti proglašeni na većini državnih i županijskih cesta, uključujući staru cestu kroz Gorski kotar (D3) i državnu cestu D1. U Istri, Dalmaciji i mjestimice u Slavoniji pada kiša. Zbog niskih temperatura moguća je i poledica. HAK upozorava vozače da na put ne kreću bez zimske opreme te prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama!

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama zabrana je na svim autocestama, državnim i županijskim cestama u većem dijelu unutrašnjosti, u smjeru Dalmacije, Istre i Slavonije.

Zbog zimskih uvjeta, prekinut je promet za teretna vozila preko graničnih prijelaza: Bregana, Dubrava Križevljanska, Rupa, Pasjak i Macelj. U prekidu su i katamaranske linije Novalja-Rijeka, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Vis i Split-Bol-Jelsa. Zbog snijega su zabilježena kašnjenja i u atuobusnom prometu, pa pojedini autobusi kasne i do sat vremena. Iz Hrvatskih željeznica izvijestili su kako i vlakovi prometuju s poteškoćama, pa putnici, naoružajte se strpljenjem, jer bi moglo doći do većih kašnjenja!

Zbog snijega, poteškoća ima i u zračnom prometu.

“Kašnjenja su minimalna, sve nam manje više ide po rasporedu. Kašnjenja su desetak i 20-ak minuta”, rekao nam je šef prometa Zračne luke Zagreb Hrvoje Bradica.

 

Snijeg sve do kraja tjedna

Novi tjedan započeo je pretežno oblačnim vremenom. U unutrašnjosti zemlje padat će snijeg, na Jadranu kiša, ponegdje i obilnija, koje će biti i u istočnoj Slavoniji i južnoj Lici, a prema kraju dana i u zapadnoj Slavoniji te dijelovima sjeverozapadne Hrvatske. U kopnenoj Hrvatskoj vjetar će biti slab, većinom sjeveroistočni, samo će na istoku biti umjerenog jugoistočnjaka, dok će na Jadranu puhati umjereno i jako jugo i južni vjetar, na njegovom sjevernom dijelu u noći i ujutro bura, navečer jugozapadnjak.

Unutrašnjost zemlje ujutro će imati od -3 u gorskim do 4 stupnja u istočnim predjelima, obala i otoci između 5 i 11 stupnjeva. Danju se u većem dijelu kopnene Hrvatske očekuje od -1 do 2 stupnja, na istoku će biti osjetno toplije, do maksimalnih 8 stupnjeva, a obala i otoci imat će između 8 i 15 stupnjeva. Snijeg i kiša mogli bi nas, prema predviđanju meteorologa, pratiti i do subote.

 

Snijeg u Zagrebu: Resorne službe aktivne cijelu noć

Tijekom cijele su noći ekipe Zimske službe iz više podružnica Zagrebačkog holdinga, unatoč snijegu, koji na širem gradskom području intenzivno pada od jučerašnjeg poslijepodneva, čistile prometnice, nogostupe i stajališta. Kako bi se osigurali što bolji uvjeti za promet, na terenu su sve raspoložive ekipe.

Važnije ceste neprestano čisti 210 ralica, a tramvajske koridore prohodnima održavaju 4 ZET-ova specijalizirana pružna vozila. S obzirom na intenzitet padalina, unatoč kontinuiranom čišćenju, sniježni se pokrivač vrlo brzo stvarao na svim kolnicima pa se na noćnim autobusnim linijama vozilo sporije, ali bez zastoja.

 

Zbog snijega poteškoće i na riječkom području

I Rijeka se jutros zabijelila. U jutarnjim satima javni gradski prijevoznik Autotrolej imao je poteškoća i kašnjenja na gradskim linijama.

Iako je sve normalizirano do 8 sati, zbog snijega i neočišćenih kolnika u prekidu su još prigradske linije.

“Trenutno ne prometujemo za Zlobin, također ni za Lisac, dok smo za Veprinac uspjeli uspostaviti vezu preko Frančića, dok se kroz Rukavac trenutno ne prometuje jer cesta još nije adekvatno očišćena. Također problema je bilo i u samim Matuljima, tako da smo otežano prometovali na dionici do Rijeke, prema Kastvu i Veprincu. To se pokušava stabilizirati, ekipe su na terenu i nadamo se da će se ta veza uspostaviti”, rekla je glasnogovornica Autotroleja Kristina Prijić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...