Cestitka_Uskrs

Tko još sumnja u globalno zagrijavanje? Australski meteorolozi zbog ekstremnih vrućina morali uvesti novu boju!

Temperatura u unutrašnjosti Australije idućeg ponedjeljka iznosit će više od 52 stupnja Celzijusa, predviđa Australski meteorološki biro! Radi se o rekordnoj i neočekivano visokoj temperaturi zbog koje su australski prognostičari na temperaturnu ljestvicu morali dodati novu boju – žarko ljubičastu.

Guardianov stručnjak za ekološke teme Damian Carrington podsjeća da najviša dosad izmjerena temperatura u Australiji datira iz siječnja 1960. godine, a iznosila je 50,7 Celzijusa. No, najtopliji dan u povijesti Australije zabilježen je jučer, u ponedjeljak 7. siječnja 2013. Prosječna temperatura u zemlji iznosila je 40,3 stupnja Celzijusa.

 – Ono što ove događaje čini izuzetnima je njihova raširenost i intenzitet. Bilježimo rekordne temperature diljem zemlje, izjavio je meteorolog Aaron Coutts-Smith. Zbog neobično visokih temperatura Australiju su poharali požari, koji već danima bijesne u Tasmaniji i New South Walesu.

Temperature će biti sve ekstremnije

David Jones, šef ureda za praćenje klimatskih promjena u Australskom meteorološkom birou, za dnevni list Fairfax izjavio je da će sve granice onoga što se do sada smatralo ekstremnim temperaturama ove godine biti srušene. Čitava meteorološka ljestvica je pomaknuta zbog pojava kakve prognostičari još nikada nisu vidjeli.

Događaji u Australiji trebali bi biti konačna pljuska u lice svima onima koji i dalje sumnjaju u fenomen globalnog zagrijavanja. Na ovaj problem se posebno osvrnula i australska premijerka Julia Gillard.

 – Znamo da se jedna izdvojena pojava ne može pripisati klimatskim promjenama, da vrijeme ne funkcionira na taj način. Ali isto tako znamo da ćemo s vremenom svjedočiti sve ekstremnijim vremenskim pojavama, a to je rezultat globalnog zagrijavanja, istaknula je Gillard.

Tisuće ljudi umiru zbog vrućine, a skeptici viču da je globalno zagrijavanje laž

Australija nije izdvojeni slučaj. Temperature na čitavoj zemaljskoj kugli postaju sve ekstremnije, a Carrington upozorava kako će se nove boje uskoro na temperaturne ljestvice uskoro morati uvoditi i u drugim zemljama. Poziva se pritom na slučajeve europskog toplinskog udara iz 2003. godine, koji je usmrtio 40.000 ljudi, kao i slične pojave koja je pogodila Rusiju 2010. i odnijela 50.000 života.

Nije slučajno što zadnjih godina u Europi bilježimo najveće temperature unatrag zadnjih 500 godina, tvrdi Carrington, te ističe da će ekstremni toplinski udari postati sve učestaliji. Globalno zagrijavanje, odnosno klimatske promjene, prema predviđanjima znanstvene zajednice, povećali su opasnost od ekstremnih temperatura za pet do 10 puta, te je za očekivati da se ljestvica u narednih 40 godina pomicati barem jednom u svakom desetljeću.

UN-ov međunarodni panel za klimatske promjene nedavno je najavio, s 90-postotnom sigurnošću, da će toplinski udari narednih godina biti sve dulji i sve učestaliji. Ista stvar vrijedi i za druge ekstremne vremenske pojave, poput visokih plima, uragana, olujnih vjetrova, poplava, odrona zemlje, suša… Sušna razdoblja bit će posebno intenzivna u Europi, Sjevernoj i Centralnoj Americi, te Južnoj Africi.

Nesumnjivo se radi o efektu izazvanom štetnim ljudskim djelovanjem, odnosno emisijom štetnih plinova u atmosferu. No, usprkos dokazima klimatskih promjena kojima svaki dan svjedočimo, jake struje skeptika koji dovode u pitanje globalno zagrijavanje i dalje postoje i to prvenstveno u Australiji i SAD-u. “Upozorenja znanstvenika sve su glasnija, ali tek treba vidjeti hoće li to dovesti do jasne i odlučne političke akcije”, piše Guardianov ekspert

2012. najtoplija godina u povijesti SAD-a

“Nevjerne Tome” možda uvjere podaci koje je objavio The New York Times, a prema kojima je 2012. godina bila najtoplija u povijesti SAD-a. Nezabilježeni toplinski udar izazvao je sušu koja je osakatila uzgoj žitarica.

Kako kaže meteorolog Guy Walton, tijekom 2012. u SAD-u je srušeno čak 34,008 toplinskih rekorda, na raznim mjernim postajama diljem zemlje. Dosadašnja najtoplija godina u SAD-u bila je 1998. godina, koju je 2012. prešišala za jedan Fahrenheit (1 Celzijus = 34 Fahrenheita, op.a.). To je ogromna razlika, kada se u obzir uzme da su rekordi do sada rušeni s razlikom koja je iznosila samo frakciju jednog punog stupnja.

Prosječna temperatura u SAD-u prošle godine tako je iznosila 55.3 stupnja Fahrenheita, što je 3,2 stupnja više od prosjeka u 20. stoljeću.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...