Tomislav Marijan Bilosnić predstavio “Samostalni vod umjetnika”

U sklopu programa obilježavanja 20. obljetnice VRO Maslenica 93. u Kneževoj palači u Zadru, a u organizaciji Narodnog muzeja Zadar i organizacijskog odbora za obilježavanje 20. obljetnice vojno redarstvene operacije Maslenica 93., predstavljena je i knjiga Samostalni vod umjetnika autora Tomislava Marijana Bilosnića. Pred mnogobrojnim uzvanicima o monografiji Samostalni vod umjetnika Zadar govorili su njezin autor i Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar. Renata Peroš između ostalog je rekla:

Ugledni hrvatski književnik i umjetnik Tomislav Marijan Bilosnić kao zapovjednik Samostalnog voda umjetnika u Zadru, u dvadesetoj godišnjici Voda, ali i teške srpske agresije na Zadar i Hrvatsku, prikuplja i objavljuje svu dokumentarnu građu o Samostalnom vodu umjetnika. Uloga Samostalnog voda u kulturi Zadra teških ratnih godina pokazala se nemjerljivom. Vod su činili izričito umjetnici-dragovoljci, koji su svaki ponaosob svojim umijećem i znanjem podupirali duhovni opstanak grada. Bibliografija kulturnih događanja u realizaciji Voda svojom brojnošću ali i raznovrsnošću i danas plijeni pažnju (u čak 98 jedinica zabilježena je dokumentacija o djelovanju Samostalnog voda umjetnika). Naime, jedan od ključnih projekata Voda je tiskanje monografije o razaranju Zadra – Zadar: Destruction.

Većina fotografija iz monografije kao i sve razglednice s ratnim slikama Zadra koje je Vod tiskao u sklopu humanitarne akcije za obnovu u ratu razrušenih kulturnih spomenika svoje su mjesto pronašle u Bilosnićevoj knjizi. Samo faktografsko nabrajanje aktivnosti Samostalnog voda upozorava o bitnosti Bilosnićeve knjige za hrvatsku kulturu i povijest. Svjedoci smo vremenu i kulturi koja je sklona brisanju i manipuliranju poviješću, stoga su djela poput Bilosnićeva rijedak primjer istinske vjere u da je istina jedini temelj na kojem se može izgraditi uljudba jednoga naroda.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...