Trgovcima jeftinije hranu bacati nego dijeliti sirotinji

‘Pisali smo svim trgovačkim centrima da hranu s valjanim rokom trajanja poklone umjesto da je stavljaju u otpis. No odgovorili su nam da je to njima prevelik posao koji iziskuje zapošljavanje još bar jednog djelatnika i doslovce su nam rekli da im je lakše i jeftinije hranu baciti u kontejner’, kaže Olivera Balatinac, voditeljica Centra za prihvat beskućnika u Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Trenutno ostvaruje tek suradnju s jednim trgovačkim centrom odakle dobivaju kruh, a samo im je Getro svojevremeno jednom mjesečno pri utvrđivanju rashoda poklanjao hranu.

Neke tvornice, kaže, proizvode koji su pred istekom roka trajanja stave u prodaju po pristupačnijoj cijeni i Caritas ih tada otkupi. Rijetke su i tvrtke koje ostatke hrane s obilnih domjenaka odnesu u prihvatilište za beskućnike, a Balatinac kaže da je riječ uglavnom o manjim količinama, no vodi se računa da to ne bude lako pokvarljiva roba.

Tako, umjesto da hrana koju trgovački centri stavljaju u otpis završi na tanjuru sve većeg broja socijalnih slučajeva, Caritas, ali i sve ostale socijalne ustanove, tu istu hranu kupuju, a tek manje količine stižu iz donacija. Trgovci hranu koju ne uspiju prodati ni na sniženju bar jednom mjesečno bacaju, a paradoksalno, baš hranu bačenu u kontejner beskućnici svakodnevno traže, piše Glas Slavonije.

‘Krajem prošle godine dobili smo dosta hrane, ali nju su donosili uglavnom građani. Termički obrađenu hranu, suhe kolače i slično bez problema mogu donijeti u prihvatilište, i to su uglavnom i činili. Tijekom blagdana svijest i savjest prorade, no u pravilu je riječ o građanima. Tvrtke i trgovci i dalje idu linijom manjeg otpora i, naravno, njima isplativijom, jeftinijom linijom’, zaključuje Balatinac.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...