U 2012. potonulo 78 brodova

Na morima širom svijeta tijekom prošle godine potonulo je 78 brodova, a u tim je nesrećama život izgubilo 980 pomoraca i putnika, pokazuju podaci Svjetske pomorske organizacije.

Iako su statistike nešto povoljnije nego za 2011. godinu, brojke od gotovo tisuću stradalih putnika i članova posade, te još oko 500 nestalih tijekom prošlih 12 mjeseci, idu u prilog stalnim upozorenjima pomoračkih sindikata i udruga koje govore o tehnički i kadrovski zapuštenim brodovima, pogotovo onima koji plove pod egzotičnim zastavama pogodnosti.

U hrvatskom dijelu Jadrana lani nisu zabilježene ozbiljnije havarije s tragičnim posljedicama koje bi ušle u svjetske crne statistike, ali zato se trojica naših pomoraca još vode na popisu nestalih. Ni na brodovima domaćih kompanija inspektori nisu našli previše nepravilnosti, pa se Hrvatska uspješno drži na “bijeloj listi” Pariškog memoranduma.

Najveće tragedije, već poslovično, zabilježene su u Bengalskom zaljevu te u morima oko Filipina, gdje je u potonućima trajekata život izgubilo oko 400 putnika i članova posade.

U javnosti je najviše odjeknulo nasukavanje kruzera “Costa Concordia” uz zapadnu talijansku obalu, u kojem je poginulo 25 osoba, dok su najveće tragedije na trgovačkim brodovima većinom zabilježene na području Dalekog istoka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...