U Alžiru ubijena 34 taoca i 14 otmičara

Još se ne zna epilog vojne akcije spašavanja talaca u plinskom postrojenju na istoku Alžira. U napadu alžirske vojske na islamske militante povezane s Al-Qa’idom ubijena su 34 taoca, među kojima i sedam stranaca, te 14 otmičara. Više stotina radnika je oslobođeno. Islamski militanti zauzeli su pogon kao odgovor na intervenciju francuskih vojnika u Maliju.

Zapadni čelnici, čiji su sunarodnjaci bili taoci, ne kriju nezadovoljstvo činjenicom da ih Alžir nije obavijestio prije napada snaga sigurnosti kao i njegovim krvavim ishodom. Među poginulima su francuski, britanski i japanski državljani, rekao je izvor.

Irski inženjer je rekao da je vidio četiri terenca puna talaca koje su alžirski vojnici dignuli u zrak. Njihovi zapovjednici su rekli da su krenuli u napad 30-ak sati nakon početka opsade jer su napadači zahtijevali da im se dopusti da zatočenike odvedu u inozemstvo.

Iako je talačka kriza završila, otvorila je niz pitanje za Pariz i njegove saveznike, u trenutku kad francuske snage napadaju saveznike Al-Qa’ide u susjednom Maliju, iz čijih su redova i otmičari, te dovela u pitanje sposobnost Alžira, članice OPEC-a, da zaštiti vitalne energetske resurse. Također, odnosi Alžira sa zapadnim silama su zategnuti.

Među najmanje sedam poginulih stranaca su dva japanska, dva britanska i jedan francuski državljanin, izjavio je izvor za Reuters. Osam ubijenih talaca su alžirski državljani. Nacionalnost ostalih žrtava, kao i možda nekoliko desetaka onih koji su uspjeli pobjeći, nije poznata. Oko 600 alžirskih radnika, koji su bili slabije čuvani, preživjelo je opsadu.

U intervenciji alžirskih vlasti oslobođeno je 600 Alžiraca, jedan Francuz, dvoje Britanaca i Kenijac, javlja alžirska agencija APS.

Dvoje Francuza neozlijeđeno je izašlo iz talačke krize u Alžiru i dobro su, rekao je francuski ministar unutarnjih poslova Manuel Valls. U toj je bazi bilo malo Francuza. Imamo informacije da se dvoje njih vratilo, a o ostalih dvoje, ako ih je bilo toliko, zasad nemamo više informacija. Nadamo se da ćemo ih dobiti tijekom jutra, rekao je ministar.

Odgovarajući na upit o akciji alžirske vojske, Valls se suzdržao od bilo kakve kritike.

Nakon napada alžirske vojske japanski premijer Shinzo Abe je iz Bangkoka pozvao alžirskog kolegu Abdelmaleka Selala i tražio od njega trenutačni prekid te akcije.

Abe je zbog krize odlučio skratiti turneju po Aziji jer još nema pouzdanih informacija o sudbini 14 Japanaca koji se i dalje vode kao nestali.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...