U Hrvatskoj cvate novi izvozni biznis – reciklaža starih mobitela

Ako ste novom internetskom servisu za reciklažu mobitela Fonebanku prodali svoju staru Nokiju 5800 za 200 kuna, BlackBerry 8520 Curve za 328 kuna ili iPhone4 za 960 kuna, niste samo zaradili i pomogli očuvanju okoliša nego ste poduprli i novi izvozni biznis koji buja u Hrvatskoj.

Servis Fonebank, naime, izvozi stare mobitele preko Velike Britanije u Tanzaniju i druge afričke, ali i latinoameričke i azijske zemlje. Fonebank je pokrenuo najveći distributer mobitela u Hrvatskoj, zagrebački Mobis, čija je tvrtka kćer Mobis electronic servisni centar ugovorila stratešku suradnju s britanskom tvrtkom Corporate Mobile Recycling. Britanski partner ima uhodanu mrežu u devet europskih zemalja i mjesečno otkupi više od 80.000 mobitela.

Željko Pavlaković, direktor Mobis electronic servisnoga centra, ističe da su prije tu mogućnost nudili isključivo tvrtkama, a sada stare mobitele otkupljuju i od građana, kojima novac isplaćuju na tekuće račune i žiroračun.

Direktor marketinga britanskog CMR-a Olly Tagg rekao je za Poslovni dnevnik da hrvatsko tržište vide kao vrata za širenje operacija u Srbiju, BiH i druge balkanske zemlje, koje imaju visok rast broja mobilnih korisnika i visoku razinu prodaje novih gadgeta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...