U Novome Sadu osvanuli plakati “Vojvodina Republika”

Poslije niza antivojvođanskih incidenata u Novome Sadu su danas osvanuli plakati na kojima piše Vojvodina Republika – Sloboda za Vojvodinu, koje je potpisala Vojvođanska partija.

Na pojedinim mjestima žuto-plavo-zeleni plakati prelijepljeni su preko plakata stranke Treća Srbija koja se zalaže za ukidanje Autonomne Pokrajine Vojvodine, prenijela je agencija Beta.

Vojvođanska partija poslala je tim povodom priopćenje u kojem je navela da neće dopustiti da se ponovi 1988. godina, kada je u Novom Sadu organizirana takozvana jogurt-revolucija i kada je praktično ukinuta široka autonomija Pokrajine.

Vojvodinu nitko ne treba učiti što su joj jezik i pismo, koji joj je glavni grad, kada je doživjela procvat, a kad sunovrat. Vojvođanska zemlja nije na prodaju! Borit ćemo se za svoj identitet i prava svim raspoloživim demokratskim sredstvima jer je to obveza naše generacije, poručila je Vojvođanska partija.

Ta stranka je navela da se zalaže za ravnopravan odnos Srbije i Vojvodine u složenoj zajedničkoj državi i za donošenje novog ustava u kojem će Vojvodina biti definirana kao republika u sastavu složene države Srbije. Vojvođanska partija je neparlamentarna politička stranka utemeljena 2005. godine u Novom Sadu, čiji je cilj ostvarivanje ekonomskog, kulturnog i održivog razvoja Vojvodine.

 

U nedjelju je u Beogradu održana Skupština Naprednog kluba, srpska nevladina organizacija koja promiče naprednjačke političke ideje, demokratsku i regionaliziranu Srbiju, u kojoj bi Vojvodina bila ukinuta, a glavni grad Srbije postao Novi Sad. Na skupštini je lider te stranke Čedomir Antić rekao da bi Vojvodini trebalo ukinuti autonomiju te da se formiraju tri regije Bačka, Banat i Srijem.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...