U prvih devet mjeseci 2012. prihodi od turizma veći za 5,3 posto

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), u prvih devet mjeseci prihodi od turizma iznosili su 6,4 milijarde eura, odnosno 5,3 posto više nego u istom razdoblju 2011. godine, izvijestili su iz Ministarstva turizma. Udio prihoda od turizma u ukupnom BDP-u u istom je razdoblju iznosio 19,3 posto, što je 1,4 posto više nego godinu prije, potvrđuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Dobri su rezultati zabilježeni i u trećem tromjesečju 2012. godine, kada su prihodi od turizma iznosili 4,3 milijardi eura, što predstavlja povećanje od 3 posto u odnosu na isto razdoblje 2011. godine. U navedenom je razdoblju udio prihoda od putovanja u ukupnom BDP-u iznosio 35,8 posto, što je 1,1 posto više nego godinu prije. Podsjećamo, u prvih šest mjeseci prihodi od turizma iznosili su 2,1 milijardu eura, dok je udio prihoda od turizma u ukupnom BDP-u u istom periodu iznosio 9,9 posto.

“Od početka 2012. godine smo najavljivali kako nam je cilj da ukupni primici od turizma budu između tri do pet posto veći u odnosu na godinu prije. Ovi podaci pokazuju da smo ostvarili cilj te da je trend porasta turističkog prometa pratio i planirani rast prihoda od turizma. Prošlu smo turističku godinu pripremili i odradili pravovremeno i kvalitetno, u suradnji javnog i privatnog turističkog sektora, a kada se na taj način pristupi poslu, uspjeh ne može izostati”, komentirao je ministar turizma Veljko Ostojić podatke o ostvarenim prihodima od turizma.

“I turistička 2013. će biti izazovna, ali i još zahtjevnija godina, te se za nju još snažnije pripremamo nizom novih, inovativnih mjera i aktivnosti. U nju smo ušli s nižim PDV-om za turizam, a važna činjenica koja će je obilježiti bit će i ulazak Hrvatske u Europsku uniju, što sigurno neće proći nezapaženo u svijetu. Hrvatska će biti pod medijskom pozornošću svijeta i to moramo kvalitetno iskoristiti kako bismo se najbolje predstavili pred očima svjetske javnosti. Ove godine, između ostalog, planiramo izraditi i satelitsku bilancu turizma. Ona će nam egzaktno, po metodologiji po kojoj to rade ostale turističke zemlje, računati ukupne učinke turizma na nacionalno gospodarstvo”, dodao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...