U županiji ugašeno 500 obrta

Nastavak gospodarskog pada i pogoršanje kretanja na tržištu rada negativno su utjecali na maloprodaju. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku pad prometa trgovina na malo nastavio se devet mjesec zaredom, što je i očekivano zbog rasta nezaposlenosti i pada realno raspoloživog dohotka. Negativan doprinos sklonosti potrošnji stvara neizvjesnost u ostvarivanje budućih dohodaka te rast troškova života.

Prema podacima kojima raspolaže Obrtnička komora Zadarske županije, s 1. siječnjem ove godine broj obrtnika u županiji smanjio se s 5200 na 4700.

Ivo Marin, tajnik županijske Obrtničke komore, komentirao je trenutnu gospodarsku situaciju usmjeravajući zainteresirane da se bave proizvodnjom, a istaknuo je i što trenutno dobro prolazi na tržištu.

– U državi prije svega treba postojati pozitivna gospodarska tržišna utakmica, mogućnost da se uspostave dužničko-vjerovnički odnosi, ravnopravni, pošteni, etični. Znači, da se roba koju obrtnik nabavi, naplati u normalnom vremenskom tijeku tako da on može i dalje funkcionirati. Sve dok postoje ovakvi zastoji, dok su velika potraživanja od obrtnika, on ne uspijeva platiti svoje obveze tako da je u biti teško igrati u takvoj tržišnoj utakmici, kaže Marin.

Hrvatska obrtnička komora (HOK), dodaje, nastoji potaknuti proizvodnju, koja jamči opstojnost države i regije, a ne se bazirati uglavnom na trgovinu i tercijarne djelatnosti. Vrlo je važno, napominje, plasirati vlastiti proizvod na domaće tržište i po mogućnosti proširiti se na strano. Smatra poražavajućim činjenicu da uvozimo smokve i masline iz Turske, a možemo ih proizvesti sami.

– Kod nas se razvio jedan vid uzgoja i proizvodnje tune. Školjke se uzgajaju više na šibenskom području. Imamo mogućnost proizvodnje poljoprivrednih kultura na području Ravnih kotara, uzgoja povrća, voća, ljekovitih trava, čajeva. Proizvodimo med. Imamo cijeli niz djelatnosti koje bi trebale egzistirati u kud i kamo većoj mjeri. Znači, sve one prerađevine koje kupujemo iz vani, možemo sami proizvesti za naše tržište. Imamo kvalitetnu zemlju, čisti zrak, dosta sunca, dobru klimu. Taj vid proizvodnje, s tim djelatnostima, ima ovdje ogromnu egzistenciju i mogućnosti zapošljavanja i otvaranja obrta, zaključuje Marin.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...