Uhićena dva prosvjednika u Ljubljani, Pahor se konzultira

Slovenska policija pritvorila je dvije osobe tijekom inače bučnih, a većinom mirnih prosvjeda, koji su poslijepodne započeli na Kongresnom trgu u središtu Ljubljane, a završili pred zaštićenom zgradom parlamenta. Po procjenama policije u jednom se trenutku tamo nalazilo oko 8.000 prosvjednika.

Uhićena dvojica prema navodima policije imala su kod sebe noževe na preklop. Vrlo bučni, većinom mladi prosvjednici zahtijevali su odlazak korumpiranih političara. Najviše su pri tom spominjali predsjednika vlade Janeza Janšu i neke ministre u njegovoj vladi, ali i ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića za kojega je protikorupocijsko povjerenstvo u utorak također objavilo da je kršio zakon o integritetu javnih dužnosnika, bio u sukobu interesa i da nije transparentno prijavio podatke o imovini i način kako ju je stekao.

Osim nekoliko jačih petardi i pokušaja manje grupe prosvjednika da preskoče ogradu oko zgrade parlamenta, što je policija spriječila, većih izgreda nije bilo.

Skupina lijevih intelektualaca nosila je plakate s porukom vlada mora pasti, a jedan od njih, povjesničar Jože Pirjevec rekao je da se Slovenija pretvorila u korupcijsku močvaru, te za kraj mjeseca najavio skup na kojemu će se predstaviti program političke alternative sadašnjoj vladi.

Prosvjednici koji već više pd mjesec dana u raznim gradovima prosvjeduju protiv političkih i gospodarskih elita na lokalnoj i državnoj razini u Ljubljani su u prvom redu iznosili zahtjeve da predsjednik vlade Janez Janša i njegova vlada odu, da se formira prijelazna vlada, a nakon toga održe prijevremeni novi izbori. Manji prosvjedi su održani i u Kopru i Kranju.

 

 

Slovenski predsjednik započeo konzultacije o krizi

Slovenski predsjednik Borut Pahor počeo je konzultacije o političkoj situaciji u državi nastaloj nakon objave izvješća protukorupcijskog povjerenstva o Zoranu Jankoviću i Janezu Janši.

U razgovorima sa stranačkim prvacima jedno od središnjih pitanja jest može li i na koji način sadašnja vlada, a u okolnostima sve većeg nepovjerenja ljudi u etičko postupanje politike, djelotvorno obavljati svoje zadaće, navodi se priopćenju. Prema ocjeni slovenskog predsjednika, odgovornost za tu ocjenu ponajprije leži na vladi i koaliciji stranaka koje je sastavljaju.

Pahor dodaje da je odgovornost svih onih koji obnašaju najviše političke dužnosti u državi, uključujući i dužnost predsjednika republike, da ustanove što bi drukčiji rasplet značio i kakve bi bile mogućnosti za prevladavanje političke krize koja bi u tom slučaju nastupila.

Slovenski mediji očekuju da bi se znakovi o tome kako prevladati sadašnju političku krizu i nepovjerenje nastalo u peteročlanoj vladajućoj koaliciji mogli pokazati u subotu, kad se održava sastanak vodstva Građanske liste, stranke koju vodi predsjednik parlamenta Gregor Virant.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...