Ulazak Hrvatske u EU uvršten u svjetske događaje godine

U širokom spektru događaja koje svjetski mediji navode kao najznačanije u 2013. godini su prisega američkog predsjednika Baracka Obame, stoti Tour de France, izbori u Njemačkoj i Iranu, te ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

U kalendaru najznačajnijih događaja po izboru britanskog Economista, siječanj je obilježen Obaminom inauguracijom, 150. rođendanom londonskog Tubea i početkom irskog predsjedništva Europskom unijom. Veljača protječe u karnevalskom tonu, uz dolazak kineske Godine zmije i crveni tepih za 85. dodjelu Oscara u Hollywoodu.

U ožujku će se pod pokroviteljstvom UN-a obilježiti Međunarodni dan sreće. Kina proglašava novog predsjednika i premijera; predsjednički i parlamentarni izbori održavaju se u Keniji. U travnju se bira predsjednik Ekvadora, slavi 10. rođendan Appleovog iTunes Storea, održava prvo globalno natjecanje robota u St. Louisu.

Svibanj je mjesec sporta: Finska i Švedska domaćini su 77. svjetskog prvenstva u hokeju na ledu; u Londonu se održava finale UEFA-ine Lige prvaka. U lipnju Iranci biraju novog predsjednika, a biciklistička elita kreće s Korzike u okviru stotog Tour de Francea.

Došao je i taj mjesec – u srpnju Hrvatska postaje članicom Europske unije, a Litva preuzima predsjedništvo EU od Irske. U srpnju, fanovi ‘The Kinga’ kreću u Memphis na obilježavanje Elvisovog tjedna, a u Edinburghu se održava godišnji mega-umjetnički festival.

Rujan je mjesec izbora: novo političko vodstvo dobit će Nijemci, Austrijanci i Norvežani. Međunarodni olimpijski odbor u Buenos Airesu objavit će domaćina ljetnih Olimpijskih igara 2020; u St. Petersburgu se održava summit G20. U listopadu, španjolski, portugalski i latinoamerički čelnici sastaju se u Panami na godišnjem summitu Cumbre Iberoamericana; Azerbejdžanci biraju predsjednika.

Studeni je mjesec u kojemu će NASA lansirati letjelicu za istraživanje Marsa, a SAD obilježiti 50. godišnjicu ubojstva predsjednika Johna F. Kennedyja. Čelnici vlada zemalja Commonwealtha okupit će se na summitu u Šri Lanki. U prosincu, očekuje se otvorenje brzih željezničkih pruga između Francuske i Španjolske, kao i one u Kaliforniji. Slavi se 100. rođendan križaljke, a obožavatelji Hobbit trilogije doći će na svoje s premijerom drugog nastavka, ‘The Desolation of Smaug’.

Događaji 2013

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...