Užasnut Hrvatima: Zašto najbolji trener svijeta i izbornik prvaka Europe, s ovakvom facom čeka večer?

“Hrvati su stravično jaki, prije pola godine uništili su nas s 11 razlike na Olimpijskim Igrama” govori danski izbornik Ulrik Wilbek.

“Oni su trebali uzeti zlato u Londonu, a ovdje, na SP u Španjolskoj, igraju daleko najbolje. Fascinantno su se obračunali s teškim ždrijebom i najjačim protivnicima koje im je donio: Pobijedili su domaćina kako bi igrali sa svjetskim i olimpijskim prvacima, koje onda dobiju sedam razlike!” ne prestaje zdvajati najbolji trener na svijetu zašto mora igrati protiv Golužine momčadi.

Dodat će još kako je prednost Danske što protiv “zastrašujuće” Hrvatske nije favorit. Gdje je uzrok takvoj malodušnosti čovjeka koji je s ovom Danskom dva puta bio europski prvak?

 

Dancima su Hrvati u Londonu, postali ono što su nama do prekjučer bili Francuzi

Odgovor je, u 4. kolovozu prošle godine, kada je Golužina Hrvatska na Olimpijskim Igrama njegovu Dansku razbila 32:21 i to njenim oružjem, strašnom obranom i kontranapadima, a sjajan je podatak kako su Golužini igrači iskoristili čak 11 od 12 protunapada. Uz Mirka Alilovića (12 obrana), sjajni su bili Duvnjak, Vori i Horvat, koji su zabili po pet golova. Najbolji danski igrači bili su krila Eggert i Lindberg s također po pet golova, dok je inače najopasniji pucač Hansen zabio svega tri pogotka.

Danas, od reprezentacije koja će se suprotstaviti Hrvatskoj, osam od 16 Danaca igra u danskoj ligi: Lauge, Nielsen, Mortensen, Green, H. Toft u Silkeborgu, Mollgaard i Sondergaard su u Skjernu, a Spellerbeg u Koldingu. Prva zvijezda Hansen igra u PSG-u, u Njemačkoj su Eggert, R. Toft, Landin, Svan, Lindberg, dok su Markussen i Noddesbo u Španjolskoj.

 

Inflacija velikih natjecanja: Tko se još sjeća da je Danska pobijedila Hrvatsku u finalu EP-a 2008?

S obzirom na ogromne amplitude koje rukometne reprezentacije pokazuju u samo godinu-dvije i prečesta velika rukometna natjecanja, nema previše smisla podsjećati na ranije susrete Hrvatske i Danske, pa tako ni na primjerice finale EP-a 2008., u kojem su Wilbekovi Danci slavili 24:20 protiv Červarovih Hrvata.

Fokusirali smo se na učinak Danaca (i jedini susret s Hrvatskom) u posljednjih godinu dana, jer zahvaljujući spomenutoj poplavi velikih natjecanja, ovo je čak treći važni turnir koji u tom razdoblju igraju najbolji svjetski rukometaši: U siječnju 2012. pratili smo EP u Srbiji, a sedam mjeseci poslije, slijedile su OI u Londonu. Prije točno godinu dana, na EP-u u Srbiji, Hrvatska i Danska počele su natjecanje potpuno različito – Dancima je mirisalo na debakl, a Hrvatima na spektakl.

 

Danska se prošlog siječnja u Srbiji došuljala do europske titule, a Hrvatska silovito ušla, pa se predala u polufinalu

Dok je Hrvatska prvi dio po skupinama prošla stopostotnim učinkom, sa sve tri pobjede, Danci su se žešće “skrompirali”: Jedina momčad koju su dobili bila je slabašna Slovačka, dok su izgubili od Srbije i Poljske, ostale dvije reprezentacije koje su prošle iz njihove grupe.

Uslijedilo je novo natjecanje po grupama, ali sa dvije skupine, u kojima je bilo po šest reprezentacija. Danska je igrala protiv selekcija s kojima se nije sastala u prvoj rundi i pobijedila u sve tri utakmice: Makedoniju, Njemačku i Švedsku.

Kao druga iz svoje skupine, Danska se probila u polufinale, gdje ju je čekala Španjolska, koja je u skupini pobijedila Hrvatsku 24:22. Danci su na korak od finala bili bolji od Furije 25:24, dok se Hrvatska, kako nažalost dobro pamtimo, predala Srbiji u drugom poluvremenu, pa je Golužina momčad sa Španjolcima išla u borbu za broncu, koju je osvojila (31:27).

Dance je u finalu čekao domaćin. Predvođeni trećim strijelcem EP-a Mikkelom Hansenom (45 golova u osam utakmica), uspjelo im je ono što nije (a trebalo je) Hrvatskoj – utišati 20 tisuća navijača u Areni Beograd. Pobjedom 21:19 osvojili su drugo europsko zlato sa Wilbekom. Osim lijevog vanjskog Hansena, u idealnu sedmorku izabran je i kružni René Toft Hansen.

 

Hrvatska na Olimpijskim Igrama razbila prvake Europe

Na OI u Londonu, Hrvatska i Danska bile su u istoj skupini. Golužina reprezentacija opet je briljirala u prvoj fazi i Grupu B okončala sa svih pet pobjeda. Osim Španjolske, Mađarske, Srbije i Koreje, Hrvatska je slavila i protiv friških europskih prvaka.

Sedam mjeseci nakon što su propustili igrati s njima za zlato u Beogradu, Dance su razbili 32:21. Danci su neslavno završili svoj nastup na Igrama. Nakon teškog poraza od Hrvatske, uslijedio je četvrtfinalni od Švedske (22:24).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...