Vapnenac kao poveznica prirodne i kulturne baštine duž krškog dijela Jadranske obale

Razvojna agencija Zadarske župnije – ZADRA u partnerstvu sa Geološkim zavodom Slovenije, te nizom drugih partnera iz Slovenije, Italije i Hrvatske provodi projekt naziva „Vapnenac kao poveznica prirodne i kulturne baštine duž krškog dijela Jadranske obale“.

Ovaj projekt je jedan od 32 isfinancirana od ukupno 240 prijavljenih u sklopu natječaja EU programa IPA jadranske prekogranične suradnje, i ima za cilj demonstrirati i promovirati pravilnu uporabu i održivo korištenje građevnog vapnenačkog kamena duž Jadranske obale, kroz partnerski pristup i zajedničku medotologiju. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.278.133,31 EUR. Predviđeno vrijeme trajanja projekta je tri godine, i u tom razdoblju na području Zadarske županije namjerava se utrošiti 170.852,00 EUR na izradu mapa vapnenačkih nalazišta, smjernica za njihovu održivu eksploataciju, izradu smjernica za restauraciju i konzervaciju odabranih građevina napravljenih od vapnenca i uspostavu GIS sustava. Također, Grad Zadar je odabran u pet pokaznih gradova, u kojima će se odabrati 5 reprezentativnih građevina izgrađenih od vapnenca napraviti smjernice za njihovu pravilnu restauraciju, te ih ispromovirati kao primjere dobre prakse. Prvi inicijalnih sastanak svih partnera na projektu „RoofofRock“ održao se 12.12.2012. u Koperu u Sloveniji na kojem su prisustvovale i Projekt koordinator za Zadarsku županiju Marica Babić, Asistent na projektu Tihana Jurišić i Direktorica ZADRA-e Sanja Peričić.

Realizacija projekta prati strateško usmjerenje Zadarske županije i potpuno je u skladu sa Županijskom razvojnom strategijom odnosno njezinim prioritetom: Očuvanje, zaštita i održiva uporaba prirodne i kulturne baštine. Ovaj projekt je jedan od jedanaest projekata financiranih iz sredstava EU u čijoj realizaciji sudjeluje ZADRA u 2013. godini.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...