Virska turistička ponuda predstavljena na sajmu u Bratislavi

Slovačka metropola Bratislava ugostila je Virane na osmoj dosadašnjoj međunarodnoj prezentaciji turističkog potencijala otoka Vira. Od 24. do 27. siječnja 2013. održan je 19. turistički “ITF Slovakiatour” na međunarodnom sajmu “Incheba Expo Bratislava” koji je u 48 različitih kategorija – od boat showa do prodajne izložbe opreme za wellness i fitness – kao najveći slovački sajam s 405 izlagača na 17,5 tisuća kvadrata izložbenog prostora zadovoljio najrazličitije potrebe više od 72 tisuće posjetitelja. Jednosatna prezentacija otoka Vira održana je u sklopu turističkog sajma u petak 25. siječnja, na kojoj je osim dijeljenja redizajniranih turističkih brošura otoka Vira na slovačkom jeziku, gostima ponuđena i novoizrađena brošura za “Villu Lanterna”. Zanimanje slovačkih posjetitelja bilo je više nego pristojno, pogotovo jer su u sklopu prezentacije gostovali producenti i glumci slovačke filmske komedije “Tak fajn” snimane na Viru te velika pjevačka zvijezda Peter Cmorik, koji je na radost gostiju prezentacije izveo hit iz filma “Premýšľam nad tebou”.

Nakon što su se zahvalili slovačkim estradnim i filmskim zvijezdama na nastupu, te predstavili voditelja delegacije Općine Vir i zamjenika predsjednika Općinskog vijeća Općine Vir Veseljka Orlića, zamjenika predsjednika Općinskog vijeća Općine Vir Miroslava Glavana te vijećnika Igora Blaževića – kao predstavnike Općine Vir – posjetiteljima su se obratili direktor virske općinske tvrtke “Vir turizam” Zdenko Mičić i direktor Ureda Turističke zajednice Općine Vir Šime Vučetić.

Vir u Bratislavi“Posljednjih godina Vir nije bio značajnije turistički promoviran, pa smo donošenjem strateškog plana razvoja turizma od prošle godine krenuli s promocijom. Bili smo u Ljubljani, Beču, Budimpešti, Brnu, Zagrebu, Zadru i Poznanju, odnosno na glavnim emitivnim tržištima među kojima se svakako nalazi i Slovačka. Iz tog se razloga predstavljamo i u Bratislavi”, kazao je Mičić, dok je Vučetić ukazao na činjenicu kako je otok Vir ostvario milijun noćenja te ušao u top 20 hrvatskih turističkih destinacija.

“Slovaci koji ljetuju na Viru, odnosno naši virski Slovaci koji su vlasnici kuća za odmor i apartmana, svakako značajno sudjeluju u milijunskim turističkim brojkama koje su nas svrstale među top 20 hrvatskih turističkih destinacija, a riječ je o 6 tisuća gostiju iz Slovačke koji su ostvarili oko 44 tisuće noćenja”, kazao je Vučetić te istaknuo mogućnost uspostavljanja prijateljskih odnosa sa slovačkim gradom Stupava iz Okruga Malacky.

Upoznavajući Slovake s Virom uz gledanje turističkog filma “Otok s dva lica”, Mičić je ukazao na kontraste otoka koji ga čine posebnim i privlačnim.

“Vir ima oko 3 tisuće stanovnika kroz godinu, a u ljetnom periodu više od 50 tisuća, no i s takvim brojkama više od 80% površine otoka je netaknuta priroda. Jedna od tih prirodnih oaza nalazi se oko 6 kilometara od centra mjesta kao prvi luksuzni preuređeni svjetionik na Jadranu nagrađen s pet zvjezdica”, dodao je te još upoznao Slovake s ulaganjima u virsku infrastrukturu, odnosno sa skorim puštanjem u rad vodovodne i kanalizacijske mreže, rekonstruirane glavne ceste i činjenicom kako je Vir svega 15-ak minuta udaljen od regionalnog centra Zadra i svega pola sata od aerodroma u Zemuniku i priključka na autoput.

“Sve to pokazat će jedno novo lice otoka u nekoliko sljedećih godina, pogotovo i kad počne gradnja hotela s četiri zvjezdice u samom centru mjesta, marine sa 320 vezova i kampa za gotovo dvije tisuće gostiju”, zaključio je direktor Mičić i pozvao sve goste prezentacije na prigodni domjenak.

Kao i na svim dosadašnjim prezentacijama otoka Vira na turističkim sajmovima širom Europe, pivala je klapa “Vir” kako na samoj prezentaciji Vira tako i uz posjećeni štand Hrvatske turističke zajednice na slovačkom turističkom sajmu. Na usluzi virskoj delegaciji cijelo vrijeme boravka na turističkom sajmu bila je i voditeljica Ureda Hrvatske turističke zajednice u Bratislavi Nora Henterová.

Inače, “ITF Slovakiatour” najvažniji je i najveći turistički sajam u Slovačkoj i okuplja predstavnike najjačih slovačkih turoperatora, turističkih agencija i svih ostalih subjekata uključenih u turističku djelatnost. Hrvatska je na slovačkom turističkom emitivnom tržištu dugo vremena najvažnija i najposjećenija turistička destinacija, pa ne čudi podatak kako čak 80% svih slovačkih turoperatora ima u svojoj ponudi hrvatske destinacije, sadržaje i kapacitete.

 

Vir u BratislaviSLOVACIMA JE HRVATSKA DRUGA DOMOVINA

Od svih predstavništva Hrvatske turističke zajednice u svijetu, jedino u slovačkoj Bratislavi Ured HTZ-a ne vodi osoba iz Hrvatske. Nora Henterová je Slovakinja koja od 1999. vodi HTZ u Bratislavi, a sve je počelo šest godina ranije kada su nakon raspada Čehoslovačke brojni turoperatori iz Slovačke tražili otvaranje generalnog predstavništva u Bratislavi, koje je do tada postojalo samo u Pragu. Henterová je zasukala rukave, a kako joj je i suprug kao turistički djelatnik u tvrtki “Bemex Tours” izravno vezan uz hrvatski turizam te kako su gotovo 20 godina unazad stalno boravili i ljetovali na Jadranu, boljeg izbora za voditelja predstavništva nije ni bilo.

“Suprug i ja smo obišli cijeli Jadran od Dubrovnika do Istre, kao i sve otoke. Na žalost, na Viru još nisam bila ali prilike će sigurno biti”, govori Henterová i dodaje kako je slična reakcija bila i kod slovačkih novinara pozvanih na prezentaciju.

“O Viru kao turističkoj destinaciji znaju jako malo, pa ih je ova prezentacija zato i posebno zainteresirala. Slovaci, inače, o Hrvatskoj znaju jako puno. To je zaista nevjerojatno, jer mnoga slovačka djeca bolje poznaju Hrvatsku od Slovačke”, govori dalje Henterová i objašnjava kako je riječ o dugoj turističkoj tradiciji koja je rođena u Čehoslovačkoj, i koja kao ideja snažno živi i u današnjoj Slovačkoj.

“Hrvatska je za Slovake kao druga Slovačka ili druga domovina. Čak i naš reklamni slogan za slovačko tržište kaže kako je slovačko more u Hrvatskoj”, ističe voditeljica HTZ-a u Bratislavi te ukazuje na statistiku i povoljne turističke brojke:

“Već 13 godina uzastopno Hrvatska je destinacija broj jedan u Slovačkoj. Ove smo godine unatoč gospodarskoj krizi imali 362 tisuće slovačkih turista u Hrvatskoj, a riječ je samo o registriranim gostima. Puno Slovaka ima i kuće za odmor u Hrvatskoj, pa je prema procjenama najmanje svaki 15 građanin Slovačke ljetovao u Hrvatskoj”, ističe Henterová.

Usporedimo li iznesene podatke s prošlogodišnjima, Hrvatska bilježi povećanje od 5% u dolascima i noćenjima slovačkih turista, a prema predviđanjima za novu turističku sezonu Slovaci će i dalje u najvećem broju ići prema Hrvatskoj.

“Hrvatska je uvijek najtraženija. Prije svega, Slovaci odlaze u Hrvatsku na obiteljski odmor u hotele preko turoperatora, ali je i broj pojedinačnih odlazaka u Hrvatsku iz godine u godinu sve veći”, potvrđuje Henterová optimistična predviđanja za ljeto 2013.

 

UŽIVALI NA SNIMANJU FILMA NA VIRU

“Na Viru nam je bilo prekrasno. Radili smo naporno dva mjeseca, ali i uživali tijekom snimanja”, kazao je Tomás Palonder, 32-godišnji slovački glumac zapažen u najdugovječnijoj slovačkoj seriji „Panelák“ koja je do sada doživjela čak 11 sezona prikazivanja. Debitirao je na velikom platnu u filmu “Tak fajn”, kao i Barbora Žilecká, 22-godišnja starleta kojoj mediji tepaju kao slovačkoj Salmi Hayek. I njoj je, kao i cijeloj filmskoj ekipi na virskom setu, otok ostao u lijepoj uspomeni.

“Atraktivna priroda i čisto more bili su osvježavajući dok smo snimali”, dodala je Žilecká te se našalila na račun mladog pjevača Cmorika koji se na proljetnom dijelu snimanja u travnju ohrabrio, okupao i – prehladio.

 

SLOVACI ČETVRTI NAJBROJNIJI TUIRISTI

Prema podacima iz Ureda Turističke zajednice Općine Vir u 2012. godini inozemni gosti ostvarili su 56,927 turističkih dolazaka i 479,651 noćenja, a Slovaci u oba slučaja zauzimaju četvrto mjesto iza gostiju iz Mađarske, Njemačke i Slovenije. Udjel Slovaka u noćenjima od ukupnog broja iznosi 4,20%, te 6,45% kada govorimo o turističkim dolascima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...