Više nije šala – evo zašto mobitel trebate ostaviti u drugoj sobi!

Kako provodite noći – u zagrljaju svog dragog ili razmjenjujući poruke sa strancima preko društvenih mreža? Ometa li vam to i seksualni život? Ako je tako, imate infomaniju, nezdravu ovisnost o smartphoneima, a stručnjaci upozoravaju da bi ona mogla imati ozbiljne posljedice na vezu.

Nosite li smartphone svugdje, pa čak i u krevet i kupaonicu, ne odvajate li se od njega dok ručate ili večerate, odbijate li seks ili odmah nakon njega provjeravate poruke – ozbiljno ugrožavate vezu i tjerate drugu stranu da se osjeća nepotrebnom i neželjenom.

Infomanija, preopterećenje informacijama uzrokovano konstantnom potrebom da provjeravate smartphone, postala je veliki problem i može, ako ostane nedetektirana, razoriti vezu i uzrokovati otuđenje od stvarnog svijeta.

Klinika The Tavistock and Portman NHS u Londonu ima odjel koji se bavi liječenjem ovisnosti o tehnologiji.

Psiholog Thomas Stewart upozorava da su smartphonei odlična stvar koja nas povezuje s drugima, no kad se koriste pretjerano, mogu uzrokovati ozbiljne probleme u osobnim vezama.

‘Ako ste zadubljeni u smartphone, ne obraćate pažnju na partnera’, kaže. ‘Osim što je nepristojno, kad netko daje prednost mobitelu, ostavlja partnera da se osjeća zanemareno i povrijeđeno, posebno ako je osoba slijepljena na društvene mreže poput Twittera ili Facebooka i razmjenjivanje trivijalnosti s ‘prijateljima’ i ‘sljedbenicima’ koje jedva poznaje.’

To oslanjanje na tehnologije potaknulo je ljude da osjećaju strah da će propustiti nešto važno – bez obzira radi li se o odlasku na zabavu, novim vijestima ili tračevima.

Aimee Bradley (29) i njezin suprug David (29) zbog tog su problema išli na bračno savjetovanje, piše DailyMail. David se žalio da je stalno zaokupljena svojim mobitelom.

‘David je govorio da bi mi bilo svejedno i da nije pored mene, ali teško je ignorirati obavijest o novoj poruci, postu ili tweetu. Prije smartphonea smo normalno komunicirali i mazili se ispred TV-a. Za to više nisam imala vremena’, objašnjava Aimee.

Savjetnik im je odredio drastične mjere kako bi spasili vezu.

Dogovorili su se da će svaku večer gasiti telefon nakon 19 sati. Jednom mjesečno su izlazili, a ona mobitel nije smjela vaditi iz torbice.

Psihologica Jane McCartney savjetuje kako možemo uključiti i partnera. ‘Pričajte o tome što ste vidjeli ili pročitali na isti način na koji zajedno komentirate TV-program.’

To je nešto na čemu rade grafička dizajnerica Chiara Stone (32) i njezin suprug David (35).

‘S dvoje djece, kvalitetno zajedničko vrijeme ionako je postalo premija, a on je osjećao da me dijeli s telefonom’, kaže. ‘To je postao toliko velik problem da sam pristala da dvije noći u tjednu mobitel ostavim u drugoj sobi.’

Bila su im potrebna samo dva mjeseca da nove striktne mjere ostave blistave rezultate na kvalitetu njihovog braka.

Zato ako ste infomanijak, ovo je dokaz da je vrijeme da prekinete vezu s uljezom i ostavite ga preko noći da se puni – u drugoj sobi!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...