Vlada sprema rasprodaju bez ‘suvišnih zašto

Zelena akcija se putem priopćenja obratila javnosti u kojem otvoreno, blago rečeno, negoduju protiv zakona Zakona o strateškim investicijskim projektima RH koji je u Sabor poslan po hitnoj proceduri.

Navode da je za raspravu s zainteresiranom javnošću ostavljeno je svega 7 dana. ‘Ako se usvoji takav Zakon, koji Ministarstvo gospodarstva predlaže kao spasonosni lijek za pokretanje investicija, bit će omogućena rasprodaja svih nekretnina i javnih dobara u vlasništvu hrvatske države i to po hitnom administrativnom postupku, bez ‘suvišnih zašto”, navode iz Zelene akcije.

Kako objašnjavaju dalje na udaru Zakona o strateškim investicijama naći će se šume, šumsko zemljište, poljoprivredno zemljište, javne ceste i javno vodno dobro u koje spada i priobalni pojas odnosno pomorsko dobro. Po tom Zakonu, navode, Vlada će svojom odlukom jednostavno ukinuti šumama,poljoprivrednom zemljištu, vodonosnicima, vodovodima ili javnim cestama i željeznici status javnog dobra. ‘U vlasničke knjige će nakon prodaje ili dodjele koncesije tada biti upisan investitor koji je platio Republici Hrvatskoj određeni iznos novca koji ne smije biti manji od 150 milijuna kuna’, revoltirani su u zelenoj akciji.

Za strateške projekte vrijednosti od 150 milijuna naviše neće više biti žalbenih postupaka, dugotrajnih javnih rasprava, procjena i studija utjecaja na okoliš te sličnih ‘civilnih zanovijetanja’ i odugovlačenja, tvrde ‘zeleni’. Kako objašnjavaju strateškim projektima neće smetati ni prostorni i urbanistički planovi lokalnih i regionalnih samouprava kao i sve one dugotrajne ‘birokratske’ procedure njihovih izmjena ili donošenja.

U provođenju strateških projekata RH neće se trebati primjenjivati ni svi ostali zakoni RH koji reguliraju neko područje. Za njih će važiti jedino ovaj predloženi Zakon po kojem glavnu regulatornu ulogu ima Vlada RH, odnosno pojedino resorno ministarstvo i povjerenstvo imenovano od strane te iste Vlade, nezadovoljni su u Zelenoj akciji.

‘Prijedlog Zakona o strateškim investicijskim projektima RH je samo još jedan dokaz da trenutna politička elita kojoj je vlast pala u krilo nema pojma što s njom zapravo učiniti. Jedino što znaju je da vlast trebaju što duže zadržati, i to pod svaku cijenu.

Ovog puta ta cijena je jako visoka. To su javna i opća dobra poput vode, zemljišta, šuma, rudnog bogatstva, pomorskog dobra, kulturnih spomenika, cesta, željeznica i energenata. Postavlja se opravdano pitanje: A što kad se sve navedeno proda ili iznajmi na 30‐50 godina? Što će ostati hrvatskim građanima i njihovim potomcima?’, pitaju se u Zelenoj akciji.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...