Vratio se duh vlade iz Račanovog doba: Leti perje u Kukuriku koaliciji

Deutsche Welle u članku objavljenom u petak analizira neslogu u vladajućoj koaliciji. Pod naslovom ‘Leti perje u Kukuriku koaliciji’ iznosi se mišljenje da je u koaliciji sve manje sloge zbog ‘parcijalnih interesa partnera u vladi, ali još mnogo više nervoza zbog neuspjeha u borbi s ekonomskom krizom’.

Unutrašnje koalicijske napetosti počele su zatezanjem odnosa SDP-a i HNS-a, a nastavile se trzavicama SDP-a i IDS-a nakon što se SDP priklonio Damiru Kajinu. ‘SDP ga je prigrabio pod svoje, očito smjerajući na osvajanje značajnije pozicije i moguće pobjede na skorim lokalnim izborima u Istri’, piše DW.

Ne vjerujem da će to dovesti do raspada Kukuriku koalicije i prijevremenih izbora, ali će oslabiti njen legitimitet i utjecaj, rekao je Zoran Malenica s Pravnog fakulteta u Splitu. Dodao je kako smatra da odluka SDP-a o samostalnom nastupu na lokalnim izborima u Istarskoj županiji nije pozitivna jer ‘se interes pojedinačne stranke pretpostavlja tome višoj, općoj društvenoj dobrobiti’.

 

Milanović se nije trebao miješati

Politički analitičar Marinko Čulić smatra da se kriza na relaciji Jakovčić-Kajin mogla predvidjeti.

To se vidjelo još za vlade Ivice Račana. Posrijedi je stranka takoreći preregionalne naravi. Zbog toga se nije trebalo odbacivati koaliranje s njom, ali se premijer i šef SDP-a Zoran Milanović ipak nije trebao miješati u interni sukob u vrhu IDS-a. Trebao je predvidjeti što će im se dogoditi, i potom ostati po strani, u ime koalicije na nacionalnoj razini. A traženje koristi u tome pogotovo mu ne ide na čast, rekao je Čulić.

 

Duh Račanove vlade 

Čulić je dodao kako vjeruje da se vratio duh vlade iz Račanovog doba, ‘kad se ona pokazala pukim mehaničkim zbirom stranaka’. Ni tada ni sada, piše DW, nije se postigla samostalnost vlade kao subjekta koji bez dogovora oko temeljnih načela ne može normalno raditi u korist hrvatskog društva.

Nije problem samo što nemaju projekte nego uopće nemaju razvojnu filozofiju, a bez nje im ne bi pomoglo ni 10 godina pripreme. Samo nekritički kopiraju propale modele s razvijenijeg Zapada, za koje se unaprijed zna da neće valjati ni u Hrvatskoj. Dok se očito plaše i čak srame istaknuti za uzor neke kvalitete socijalno i privredno uspješnije industrijske politike iz vremena ovdašnjeg socijalizma, rekao je Čulić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...