Vratiti Zadru i Zadarskoj županiji industrijsku i poljoprivrednu proizvodnju

Predsjednik Stranke hrvatskog zajedništva Zadarske županije Miljenko Marić bit će zajednički kandidat za gradonačelnika grada Zadra SHZ-a i Udruge “Solidarnost” koju čine bivši radnici uništenih zadarskih poduzeća. Rezultat je to sporazuma o formiranju zajedničkih izbornih lista za Grad Zadar i Zadarsku županiju za lokalne izbore 2013. godine. Uime stranke hrvatskog zajedništva sporazum je potpisao mr.sc. Miljenko Marić, a za Udrugu “Solidarnost” predsjednik te bivši djelatnik likvidiranog poduzeća Transport Zadar Petar Smokrović. Supotpisnici su bili također biši djelatnici likvidiranih poduzeća Petar Vuksan (Bagat – šivaći strojevi), Mile Marić (Bagat – drvni pogon), Ivica Pulić (GP Jadran), Matko Perica (Donat Boats) i Luka Rogić (Zadranka), piše Zadarski list.

Kako je jučer predstavljeno na tiskovnoj konferenciji u Zadru, cilj sporazuma je vratiti gradu Zadru i Zadarskoj županiji industrijsku i poljoprivrednu proizvodnju kroz stvaranje novih vrijednosti.

– To je jedini put napretka i razvoja. SHZ je već održao prezentacije u gradu Zadru i Zadarskoj županiji, kako je i zašto došlo do kolapsa industrijske i poljoprivredne proizvodnje, ali i programa za stvaranje tvorničke i poljoprivredne proizvodnje, koja je nužna za opstanak hrvatskog naroda na ovim prostorima. Također, SHZ je u lipnju 2012. godine podržao prosvjedni skup bivših radnika likvidiranih tvrtki pred zadarskim Trgovačkim sudom gdje se i pojavila suradnja, a sadašnji sporazum je samo kontinuitet uzajamnog djelovanja, rekao je kandidat za zadarskog gradonačelnika Miljenko Marić.

Zajednički će se poticati institucije na procesuiranje osoba koje su vodile kriminalnu pretvorbu, uz zahtijevanje revizije i sankcioniranje svih spornih radnji u privatizaciji. Smokrović je rekao kako je podnio kaznene prijave protiv županijskog državnog odvjetnika Ivana Galovića zbog toga što je godinama držao u ladici papire koji su dokazivali nepravilnosti i kriminal u pretvorbi i privatizaciji. Također je za suodgovornu prozvao predsjednicu Trgovačkog suda Ardenu Bajlo. Nadalje, inzistirat će se na pravnoj pomoći oštećenima u pretvorbi za obeštećenjem, ali uz otvaranje novih proizvodnih radnih mjesta, posebice u metalopreradi, preciznoj mehanici i elektronici, preradi proizvoda iz poljoprivrede i ribarstva, preradi plastike i drva te nautičkoj i pomorskoj opremi.

– Gradska uprava i administracija potpuno će biti otvorena prema usluzi građana. Bit će efikasna i brza s potpunom odgovornošću svakog službenika te će se utvrđivati njihova stručnost, kompetencija i nadzor svaki mjesec kako bi se zahtjevi građana rješavali u što kraćem vremenu, dodao je Miljenko Marić.

Uz sve to išlo bi racionaliziranje gradskih komunalnih tvrtki koje moraju biti efikasne prema građanima te ponašanje njihovih djelatnika stručno i odgovorno prema struci i poduzeću u kojem su zaposleni. U mandatu od četiri godine svi će objekti u prostoru grada Zadra biti priključeni na kanalizaciju i vodoopskrbu. Riješio bi se problem odlagališta i otpada kao i otpadnih voda za čitav prostor grada Zadra uz uređenje poplavnih točaka grada Zadra koje se javljaju u vrijeme većih kiša. Ako bude izabran, Marić obećava otvaranje 10.000 radnih mjesta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...