Washington priznao somalsku vladu

Sjedinjene Američke Države priznale su danas vladu Somalije, prvu nakon 20 godina rata i kaosa, izjavila je američka državna tajnica Hillary Clinton novinarima, u društvu s novim somalskim predsjednikom Hassanom Sheikhom Mohamudom.

Ona je izrazila zadovoljstvo što Somalija ima reprezentativnu vladu i političke institucije, što je važno za normalizaciju ove zemlje na Afričkom rogu koja nije imala centralnu državu od pada predsjednika Siada Barrea 1991.

Somalski predsjednik Hassan Sheikh Mohamud, izabran u rujnu, kazao je kako vidi u ovom diplomatskom potezu Washingtona novu eru za svoju zemlju.

Sheikh Mohamud će zahvaljujući ovom priznanju moći uspostaviti nove odnose s agencijom američke vlade za pomoć (USAID), ali i dobiti pomoć međunarodne financijske zajednice, Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, objasnio je Johnnie Carson, pomoćnik državne tajnice zadužen za Afriku.

Dva desetljeća Somalija je bila izložena građanskom ratu i kaosu sve dok snage Afričke unije nisu u kolovozu 2011. godine protjerale islamističke šebabe, povezane s Al-Qaidom. Ovi naoružani radikali, međutim, još kontroliraju ruralne zone na jugu i u središnjem dijelu Somalije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...