Za zdrav obrok je dovoljno 20-ak kuna i pola sata kuhanja

Hrvati su četvrta nacija u Europi po broju debelih ljudi. To znači da dvije trećine stanovništva ima problema s prekomjernom tjelesnom težinom, a među njima je sve više djece. Osječki Crveni križ i Medicinski fakultet zato kreću u edukaciju liječnika obiteljske medicine kako bi se mogli što učinkovitije boriti protiv ovog rastućeg problema.

Dvije trećine Hrvata je debelo. S trideset kilograma viška, među njima je bila i Ines Janković. ‘Postanete u pravilu nesretni, nesigurni i nezadovoljni. Mislim da to onda svi oko vas vide’, kazala je Ines.

U borbu protiv debljine kreću Crveni križ Osijek i Medicinski fakultet. Prvi korak je educirati liječnike.

Oni su ti koji daju savjete, koji imaju uvid u kartone, u stanje zdravlja svakog pojedinca i zbog toga mogu intervenirati adekvatno, stručno, kazao je ravnatelj osječkog Crvenog križa profesor Marko Đukić.

Intervenirati trebaju što prije jer se problemi s prekomjernom težinom sve više javljaju i kod djece. ‘Od te rane dobi trebamo djelovati, kako na medicinskim programima, tako i kroz škole, odnosno sustav obrazovanja da djeca ne budu debela’, rekao je dekan Medicinskog fakulteta u Osijeku, profesor Aleksandar Včev.

O debljini Ines više ne mora brinuti jer sad spada u kategoriju normalne tjelesne mase. No, kod većine Hrvata vaga pokazuje drugačije. Životni ritam je ubrzan, umjesto pravog obroka posežemo za nezdravom hranom i debljamo se. Ta se navika može brzo promijeniti. Naime, za zdrav obrok dovoljno je 20-ak kuna i pola sata kuhanja. ‘Uzmemo brokulu, tikvice, jedan luk, mrkvu, peršin i od toga napravite dinstano povrće,a uz to, recimo, file ribe’, kazala je Maja Gradinjan, nutricionistkinja udruge Balans

Redoviti obroci i dovoljno tjelesne aktivnosti donose rezultate. Kilograme je lako izgubiti, ali izgubljeno je zdravlje teško vratiti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...