Zadar među 6 najboljih europskih luka

Zadar je jedna od šest najboljih europskih malih luka koje ove godine treba posjetiti, preporučuje u posljednjem broju za veljaču i ožujak časopis National Geographic Traveler. Ostale luke koje spominje ugledni časopis su ona u norveškome gradu Alesundu, u estonskom glavnom gradu Tallinu, poljskom Gdanjsku, francuskom Ajacciu i Valeti na Malti.

National Geographic Traveler ističe kako je Zadar, hrvatska luka na sjeveru Dalmacije, grad star gotovo 3.000 godina koji je usvojio naslijeđe svih stranih sila koje su njime vladale i ostavile vidljive tragove u staroj gradskoj jezgri s raznolikom arhitekturom. Pred Zadrom se prostiru idilični jadranski otoci, a za manje od jednog sata vožnje može se stići do pet nacionalnih parkova. Prirodne ljepote koje ga okružuju usporedive su samo s epskom poviješću grada, koji se u gotovo 3.000 godina postojanja suprotstavljao stranim osvajačima s promjenjivim uspjehom.

Arhitektonsko naslijeđe raznih osvajača vidljivo je i danas na Rimskom forumu i mletačkim utvrdama oko grada. Povijesna jezgra smještena je na malom poluotoku, no najveći dio grada nalazi se na kopnu. Suvremene urbane instalacije i živa kavanska kultura čine Zadar vrlo modernim gradom 21. stoljeća,navodi se u novom broju National Geographic Travelera,koji je posljednjih godina često pisao o Zadru, a uvrstio ga je i među najromantičnije gradove na svijetu. No, manje je poznato kako je National Geographic Traveler objavio reportažu o Zadru još davne 1928. godine,priopćili su iz Turističke zajednice Grada.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...