Zadarska bolnica dužna 130 milijuna kuna i ide u sanaciju

Trenutačni ukupni dug zadarske Opće bolnice iznosi oko 130 milijuna kuna, a već dospjele obveze oko 86,5 milijuna kuna, rekla je novinarima predsjednica Upravnoga vijeća bolnice Grozdana Perić nakon sjednice na kojoj je bilo riječi o sanaciji duga.

Točni financijski podaci jedan su od uvjeta da bi se krenulo u postupak sanacije bolnice, a konačnu odluku o tome da se Vladi uputi prijedlog da sanira zadarsku Opću bolnicu do 31. siječnja mora donijeti osnivač, odnosno Skupština Zadarske županije, kazala je Grozdana Perić.

Zakon o sanaciji stupio je na snagu 1. siječnja, a prema njegovim odredbama osnivač koji ne može pokriti nastale gubitke ili ispunjavati dospjele obveze ima rok od 30 dana da pozove Vladu RH na provođenje sanacije. Tijekom sanacije i dvije godine nakon njenog završetka, zdravstvenom ustanovom upravljat će sanacijski upravitelj i sanacijsko vijeće. Osnivač, u ovome slučaju Županijska skupština, za to vrijeme mora se odreći svojih upravljačkih prava.

Zadarskom Općom bolnicom od kraja listopada upravlja v.d. ravnatelj dr. Neven Birkić kojega je Upravno vijeće postavilo kao vršitelja dužnosti, nakon što je odlukom ministra zdravlja Rajka Ostojića smijenjen dotadašnji ravnatelj dr. Dario Nakić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...