Zadarske učiteljice nezakonito su otpuštene!

Sljedećeg će tjedna konačno biti zaključen javni natječaj za tri radna mjesta u OŠ Krune Krstića, koji je podigao toliko prašine da se, nakon što se slegne, može samo konstatirati da je cjelokupni školski sustav u potpunom kaosu.

U slučaju tri učiteljice koje su radile u produženom boravku prekršena su najmanje dva zakona, za to trenutno nitko nije kriv, a posljedice prijete samo onima koji jedini nisu kršili zakone: zaposlenicima koji godinama rade bez ugovora i sada nisu sigurni da će zadržati svoje radno mjesto.

Program produženog boravka financira Grad Zadar i o tome svake godine donosi odluku i određuje financijsko pokriće, koje ove godine iznosi 650.000 kuna, pa su zaposlenici u OŠ Krune Krstića, jednako kao i u svim drugim školama s produženim boravkom, dobivali ugovore na godinu dana, piše Slobodna Dalmacija.

Ali, nakon isteka jednogodišnjih ugovora, novi ugovori s nastavnicama nisu sklapani iako su neki od njih istekli još prije pet godina, a nastavnice su cijelo to vrijeme radile smatrajući svoj “radni status” urednim. Raspisivanje natječaja čijim su ishodom bile nezadovoljne dovelo je do njihove žalbe Ministarstvu školstva, pa je uslijedio dolazak prosvjetne inspekcije, nakon čijeg je nadzora škola morala raskinuti ugovore koji su odavno istekli i nastavnicama dati otkaze te, sukladno Zakonu o školstvu, raspisati novi natječaj.

 

Radile bez ugovora

Međutim, po odredbama Zakona o radu, nakon što su na poslu provele tri godine, poslodavac im je morao ponuditi ugovore na neodređeno vrijeme. Škola to nije učinila i time je prekršen Zakon o radu, a iz inspekcijskog nadzora proizlazi da se sukladno drugom zakonu, onom o školstvu, za njihov ostanak na poslu morao raspisivati javni natječaj.

Budući da škola nije učinila ni to, u tom preklapanju različitih zakonskih propisa prekršen je i Zakon o školstvu. Na pitanje tko je za to odgovoran − ravnateljica Jasmina Matešić, koja je trenutno na porodiljnom, vršiteljica dužnosti Tatjana Zorić, školska tajnica,

Školski odbor ili svi oni zajedno − vršiteljica dužnosti ravnateljice Tatjana Zorić kaže:

− Cijeli je sustav pogrešan, a nikome ovdje nije bilo u interesu kršiti zakone. Različiti inspektori različito tumače zakone, razgovarala sam i s pravnom službom Ministarstva znanosti i obrazovanja, ali oni su mislili nešto treće. Kontaktirala sam i s Prosvjetnom inspekcijom i s Ministarstvom i s drugim školama koje su u istoj situaciji, ali nitko mi nije dao nedvosmislen odgovor. Po nalogu inspekcije morali smo raskinuti ugovore o radu na određeno vrijeme i raspisali smo novi natječaj. Ja sam vršiteljica dužnosti, moj je posao da se nužni poslovi u školi normalno obavljaju − kaže Zorić, prema čijem su mišljenju zaposlenice škole problem svojih ugovora trebale riješiti s ravnateljicom Matešić.

− Znači li to da do povratka “prave” ravnateljice s porodiljnog nitko u školi nije odgovoran za kršenje zakona?! A on se očito kršio i prije!

− Inspekcijski nadzor još traje, ništa ne treba prejudicirati, vidjet ćemo što će reći inspekcija.

Zorić objašnjava da zaposlenici produženog boravka “nisu zaposlenici Ministarstva”, nego ih financira Grad, koji može i prekinuti financiranje programa produženog boravka. U praksi to znači da su zaposlenice škole svake godine čekale odluku Grada, koji je nastavljao financirati produženi boravak, nakon čega su inercijom ostajale na poslu bez potpisivanja novih ugovora, bilo po Zakonu o radu, bilo po Zakonu o školstvu.

Zorić smatra da se pogrešno stekao dojam da je, poštujući Zakon o radu, nakon tri godine rada bilo moguće potpisati ugovore na neodređeno vrijeme, jer i u tom je slučaju bilo potrebno zatražiti mišljenje Ureda državne uprave, čije posebno povjerenstvo vodi brigu o zbrinjavanju viška prosvjetnih radnika. O tome je, tvrdi Zorić, još u rujnu tražila mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanja, ali do danas nije dobila odgovor.

S obzirom na to da je vršiteljica dužnosti ravnatelja prvi natječaj raspisala bez pribavljenog mišljenja Povjerenstva za viškove, a zbog čega su tri profesorice ostale bez dijela plaće, važno je napomenuti da je prije aktualnog natječaja zatražila stav Povjerenstva za viškove i dobila odgovor da profil traženih djelatnika nemaju u evidenciji viškova.

 

Nisu višak

− Uprava škole očito ima političko zaleđe, pa nastavljaju kršiti zakone jer je troje ljudi bez zakonske procedure dobilo otkaze, ali nitko nije reagirao. Na tekućem natječaju one bi trebale imati prednost jer su po Zakonu o radu već trebale imati ugovore na neodređeno vrijeme, ali samovolja poslodavca nije ograničena, pa mogu i sada primiti koga žele, iako se u slučaju preklapanja dvaju zakona treba postupati po onome koji je povoljniji za zaposlenike − kaže regionalna povjerenica učiteljskog sindikata Tinka Zemunik, prema čijem bi mišljenju inspekcija trebala utvrditi tko je odgovoran za kršenje zakona, a u njezinoj je nadležnosti i eventualno raspuštanje Školskog odbora.

Na pitanje što radi školski sindikalni povjerenik i kako je moguće da on ujedno bude i predsjednik Školskog odbora, te da svojedobno dva mjeseca obavlja i posao zamjenika ravnateljice, Zemunik nije mogla odgovoriti.

− Znam da su u školi poremećeni međuljudski odnosi. Neslužbeno sam čula da je Školski odbor u utorak usvojio nekakav pravilnik sa sankcijama za javne istupe zaposlenika. Ako je to točno, radi se o dodatnom zastrašivanju zaposlenika škole − kaže Zemunik.

V.d. ravnatelja Tatjana Zorić, pak, tvrdi da je riječ o izmjenama i dopunama Pravilnika o radu usmjerenima prema boljoj informiranosti zaposlenika o svojim radnim i statusnim pravima, ali i obvezama na primjereno ponašanje i na čuvanje poslovne tajne. Odluka o tome tko će biti primljen na javnom natječaju bit će donesena idućeg tjedna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...